12.08.2021
Offscreen Film Festival onthult openingsfilm en programma 2021-editie
De 14e editie van het Offscreen Film Festival heeft zijn vaste plek in maart noodgedwongen ingeruild voor september en vindt dus uitzonderlijk plaats in het najaar.
Het wordt een hete herfst met een programma dat meer dan ooit de vinger aan de pols houdt van deze turbulente tijden.
Offscreenings
Onder de noemer Offscreenings biedt het festival als vanouds een uitgekiende selectie van de allerbeste en meest buitengewone films van de voorbije twee jaren, terwijl het een reeks al even bijzondere recente korte films van Belgische makelij onder de Shortscreen-banner serveert.
Met de openingsfilm Censor van de vrouwelijke regisseur Prano Bailey-Bond keert Offscreen terug naar de hoogtijdagen van de Britse video nasty-golf in een knappe en bloedstollende stilistische thriller.
Het festival wordt drie weken later afgesloten met het dystopische Undergods, een Belgische coproductie van de Spaanse regisseur Chino Moya.
Daartussen worden innovatieve genreoefeningen (Sputnik), offbeat wereldcinema (Jallikattu) en bizarre mindfucks (DAU: Degeneration) afgewisseld met originele indiefilms (Lapsis), moderne sprookjes (Blind Spot), en hallucinerende ecowaanzin (In the Earth).
Ecohorror & climate fiction
Het tijdens de pandemie ingeblikte In the Earth van Ben Wheatley sluit aan bij de thematiek van de retrospectieve ecohorror en climate fiction die de 2021-editie van Offscreen kleurt.
De gevolgen van de klimaatverandering en van het ingrijpen van de mens in de natuur is niet alleen een brandend actueel onderwerp en een nijpende realiteit, het is ook een bekommernis waarvoor filmmakers ons al sinds de seventies waarschuwen.
Er zijn talrijke ecologische horror- en scififilms waarin een somber beeld wordt geschetst van het huidige tijdperk van het Antropoceen, een era waar het precaire ecosysteem op deze aardkluit dreigt te worden verpletterd onder de zware voetafdruk van de mensheid.
Daar waar filmmakers eerst de wraak van de natuur en van allerlei gezanten van het dierenrijk (The Birds, Frogs, Kingdom of the Spiders) belichten, komt in de klimaatfictie van de laatste decennia (The Last Winter, The Road, Annihilation) meer en meer de vrees voor de totale ontwrichting en eco apocalypse tot uiting.
Op het programma staan een dertigtal films: van bona fide klassiekers (The Andromeda Strain, Silent Running) over Japanse anime (Nausicaä of The Valley of the Wind, Princess Mononoke) en culthits (The Last Wave, The Host) tot pure B-film-pulp (Godzilla VS The Smog Monster, The Crazies).
De retrospectieve zal ook in een breder perspectief worden geplaatst door een samenwerking met Greenpeace en de educatieve diensten van Cinematek: Service de Culture Cinématographique en Cinea.
Specialisten en kenners zullen de films van de nodige context voorzien. Zo zal Frank Lafond de gerestaureerde versie van de film Phase IV inleiden en geven hij, Emily Bourke, Matthias De Bondt en Russ Hunter een lezing tijdens een internationaal symposium over ecohorrorinema.
ABC NIGHT
De 2021-editie is wellicht ook iets soberder dan men van Offscreen gewoon is. Er zijn minder thematische modules en randanimatie dan gewoonlijk, maar toch krijgt de toeschouwer met een speciale ABC Night een mooie kers op de taart.
In referentie naar de voormalige Brusselse seksbioscoop ABC en in het kader van de tentoonstelling in het MIMA, organiseren Offscreen en Cinema Nova een avondvullend programma omtrent en in aanwezigheid van Jean-Pierre Bouyxou.
Deze non-conformistische Fransman levert als iconoclastisch filmmaker en acteur, vlijmscherp journalist en connaisseur van (s)exploitation cinema een volumineuze bijdrage aan de populaire tegencultuur.
Hij wordt op deze avond omringd door zijn Belgische trawanten Jean-Marie Buchet, Noël Godin, Roland Lethem en To Katinaki en zijn scabreuze meesterwerk Amours collectives wordt vertoond.
‘Join the cult‘ blijft het credo van Offscreen en de toeschouwers zetten zich dus maar beter schrap voor cinema op het scherpst van de snede, pittige pulp en films buiten categorie, dit alles samengebald in vijftig vertoningen die tegen de mainstream inzwemmen.
Bekijk het volledige programma hier.