Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.08.2021

Spaanse regisseuses veroordelen carrièreprijs Johnny Depp op filmfestival San Sebastian

door Vertigo

De Spaanse Vereniging van Vrouwelijke Regisseurs en Audiovisuele Media (CIMA) veroordeelt de uitreiking van een carrièreprijs aan Johnny Depp tijdens het 69e San Sebastian International Film Festival in september.

Depp krijgt de Donostia Award omdat hij volgens de organisatoren ‘een van de meest getalenteerde en veelzijdige acteurs van de hedendaagse cinema’ is.

CIMA-voorzitster Cristina Andreu zegt dat de vereniging heel verrast is, aangezien Depp door zijn ex-vrouw Amber Heard van partnergeweld wordt beschuldigd.

“Dit stelt het festival en zijn directie in een slecht daglicht,” zegt Andreu. “Bovendien is het een vreselijke boodschap naar het publiek toe: ‘Het maakt niet uit of je schuldig bent aan misbruik, zolang je maar een goede acteur bent.'”

Andreu voegt eraan toe dat CIMA momenteel aan het kijken is om stappen te ondernemen. Ondertussen heeft festivaldirecteur José Luis Rebordinos de beslissing om Depp te eren verdedigd:

“De rol van een filmfestival is niet om het gedrag van mensen die in de filmsector werken te beoordelen, maar om de relevantste en interessantste films van het jaar te selecteren en zij die een buitengewone bijdrage aan cinema hebben geleverd te erkennen.”

“De Donostia Award is onze manier om Johnny Depp te erkennen, een man met een geweldige carrière. Hij was vorig jaar te gast als producent van de film Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan van Julien Temple, die de Bijzondere Juryprijs won.”

Ook het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechïe zet Depp eind augustus in de bloemetjes omwille van zijn ‘uitgebreide carrière en zijn blijvende stempel op de globale filmindustrie’.

Bron: IndieWire