Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.02.2022

Oekraïense en Russische filmmakers veroordelen invasie

door Vertigo

Verschillende filmmakers uit beide landen hebben de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld. Zo zegt de tweevoudig Oscargenomineerde producent Alexander Rodnyansky (Leviathan, Loveless), die geboren is in Kiev maar nu in Moskou woont, dat hij zich ‘ondraaglijk beschaamd’ voelt.

“Ik had nooit durven denken dat mijn geboortestad Kiev, waar mijn familie, vrienden en collega’s wonen en waar mijn ouders en grootouders begraven zijn, zou bestookt worden door raketten van Rusland, waar ik de voorbije twintig jaar heb gewoond en gewerkt.”

In een Instagram-bericht voegt Rodnyansky eraan toe dat hij rouwt om alle Oekraïners, maar in hen gelooft. “Ik weet dat ze de oorlog het hoofd zullen bieden omdat ze lief en dapper zijn en voor hun moederland vechten. Ik weet dat veel Russen, slimme en gevoelige mensen, geschokt en nog beschaamder zijn.”

Ondertussen roepen Oekraïense regisseurs als Oleh Sentso (Rhino), Valentyn Vasyanovych (Reflection, Atlantis), Maryna Er Gorbach (Klondike), Natalia Vorozhbyt (Bad Roads), Iryna Tsilyk (The Earth Is Blue as an Orange) en Nariman Aliev (Homeward) in een open brief op tot vrede.

“Nu Rusland een grootschalige oorlog heeft ontketend tegen Oekraïne hebben we meer dan ooit de hulp van de internationale gemeenschap nodig en van iedereen die begrijpt dat oorlog morgen jullie kan overkomen,” staat te lezen.

“We hebben de voorbije acht jaar in onze films over de oorlog in Oost-Oekraïne gepraat. Jullie hebben ze gezien op festivals. Dit is echter geen film, maar onze realiteit.”

De regisseurs vragen samen met Anna Machukh, het hoofd van de Ukrainian Film Academy en het Odessa International Film Festival, om correcte info over de invasie te lezen en te verspreiden en delen een lijst met betrouwbare publicaties. Verder pleiten ze om Rusland economische sancties op te leggen.

Vorozhbyt getuigt persoonlijk hoe de inval haar gezin getroffen heeft. “We hebben ons met stoelen, kaarsen en water teruggetrokken in de kelder,” schrijft ze. “Ik liet mijn dochter vloeken omdat ze bang was. Mijn ex-man is in het leger gegaan.”

“Deze oorlog zal elke Europeaan treffen,” voegt ze eraan toe. “Hij kan onze wereld verwoesten. We hebben jullie deelname, steun en hulp nodig, net als jullie speeches, betogingen, geld, wapens en sancties. Ik doe een oproep aan de wereld om zich te verenigen tegen Poetins Rusland.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: