Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.01.2022

Noah Hawley noemt Alien-reeks strijd tussen technologiebedrijven rond onsterfelijkheid

door Vertigo

Noah Hawley (Fargo, Legion) werkt momenteel aan een Alien-reeks en zegt dat hij er tot nu toe heel tevreden over is, maar dat ze door haar grootschaligheid nog even op zich zal laten wachten.

Alien is een fascinerend verhaal omdat het niet alleen over monsters gaat, maar over hoe de mensheid gevangen zit tussen ons primitief verleden en de artificiële intelligentie van onze toekomst,” vervolgt hij. “Beiden proberen ons de das om te doen.”

Hawley voegt eraan toe dat de serie zich op de aarde van de toekomst afspeelt en vergelijkt ze met de strijd tussen elektriciteitspioniers Thomas Edison, George Westinghouse en Nicola Tesla. In het geval van Alien wordt er echter niet gestreden om het monopolie op elektriciteit, maar op onsterfelijkheid.

“De Weyland-Yutani Corporation uit de Alien-films is bezig met artificiële intelligentie te ontwikkelen en andere bedrijven proberen onsterfelijkheid te bereiken door mensen om te toveren tot cyborgs of hun bewustzijn te downloaden,” zegt Hawley. “Welke technologie zal het halen?”

“Uiteindelijk stelt de reeks een klassieke scifivraag: Verdient de mensheid het om te overleven?” vervolgt hij en verwijst naar een citaat uit Aliens, waarin Sigourney Weavers Ellen Ripley mensen vergelijkt met de xenomorphs. “Ik weet niet welke soort het ergste is, maar zij verraden elkaar tenminste niet voor een procentje.”

“Zelfs al bestaat de reeks voor zestig procent uit de beste horroractie op de planeet, moet ze nog steeds voor veertig procent uit interessante thematiek bestaan,” besluit hij.

Bron: /Film

Lees meer over: