Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.01.2022

Jon Stewart noemt kobolden in Harry Potter-films antisemitisch

door Vertigo

TV-presentator en regisseur Jon Stewart (The Daily Show, Irresistible) zei onlangs in zijn podcast The Problem with Jon Stewart dat de weergave van goblins of kobolden in de Harry Potter-boeken en -films antisemitisch is.

De kobolden runnen de tovenaarsbank Gringotts en lijken volgens Stewart op racistische afbeeldingen van joden uit het boek The Protocols of the Elders of Zion. “Als ik mensen zo’n illustratie laat zien, moeten ze aan Harry Potter denken, maar eigenlijk gaat het om karikaturen van joden uit een antisemitisch literair werk,” zei hij.

“Hoewel de Harry Potter-boeken zich in een magische wereld afspelen, waarin je op draken kunt vliegen of een uil houden als huisdier, koos J.K. Rowling ervoor om joden met scherpere tanden de bank te laten runnen,” vervolgt hij. “Het is heel vreemd dat niemand daarvan opkeek.”

Nu heeft Stewart verduidelijkt dat hij noch Rowling, noch de Harry Potter-films van antisemitisme beschuldigt. “Ik hou enorm van de Harry Potter-films, mogelijk teveel voor iemand van mijn leeftijd,” zegt hij. “Ik wil niet dat ze gecensureerd worden.”

Stewart voegt eraan toe dat hij in de podcast een luchtig gesprek voerde over hoe het voelde om als joodse man naar Harry Potter te kijken en hoe sommige vormen van beeldspraak zo geïntegreerd zijn in de maatschappij dat ze bijna onzichtbaar zijn.

Bron: IndieWire, Variety

Lees meer over: