Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2021

No Time to Die-regisseur optimistisch over toekomst James Bond op het grote scherm

door Vertigo

No Time to Die-regisseur Cary Fukunaga is blij dat de film een exclusieve bioscooprelease kreeg en niet tegelijkertijd op een streamingdienst of video-on-demand verscheen.

“Bedrijven als Warner geven hun films simultane bioscoop- en streamingreleases,” zegt Fukunaga. “Volgens mij is dat de toekomst niet, maar ik begrijp waarom de studio’s er anders over denken. Ze maken zich meer zorgen om streamingabonnementen dan om de verkoop van bioscooptickets.”

Door de geplande overname van James Bond-studio MGM door Amazon vreesde Fukunaga dat No Time to Die op Amazon Prime zou belanden. “Zelf had ik er helemaal niets in te zeggen, maar ik maakte me zorgen dat het daarop zou uitdraaien als de studio geld nodig had en zijn verliezen moest beperken. Ik ben dus dankbaar dat we konden wachten om de film uit te brengen tot mensen het opnieuw veilig vonden om naar de bioscoop te gaan.”

Volgens Fukunaga zal producente Barbara Broccoli ervoor zorgen dat ook toekomstige James Bond-films exclusieve bioscoopreleases zullen krijgen. Broccoli runt samen met Michael G. Wilson Eon Productions, dat het laatste woord heeft over de franchise.

“Dankzij Barbara en Michael is James Bond een sterk merk gebleven,” zegt Fukunaga. “Ze hebben aanbiedingen gekregen voor tv-reeksen, spin-offs en Lego-bewerkingen en hebben ze allemaal geweigerd. Ze hebben de franchise puur gehouden en ik zie daar niet gauw verandering in komen.”

“Ik zeg nooit dat iets onmogelijk is, omdat ik graag een Lego-/James Bond-film zou zien,” vervolgt hij. “Anderzijds begrijp ik hun liefde voor de bioscoopervaring en is het belangrijk om ze te beschermen. Het feit dat mensen in het Verenigd Koninkrijk en andere landen massaal naar No Time to Die gaan kijken, iets wat we tijdens de lockdowns niet hebben gezien, is geweldig.”

“We hebben de film gedraaid met IMAX-camera’s en hij is bestemd voor het grote scherm,” voegt hij eraan toe. “Bond-films moeten in de bioscoop ervaren worden. De mensen moeten ernaar gaan kijken met hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. De films zouden evenementen moeten zijn. Dat is al generaties lang het geval. Het is ondenkbaar dat No Time to Die op een streamingdienst in première zou zijn gegaan.”

Bron: IndieWire