Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

31.08.2019

Nieuwe Olivier Assayas biedt unieke blik op Cubaanse geschiedenis

door Vertigo

Regisseur Olivier Assayas (Personal Shopper, Non-Fiction) is in Venetië met zijn nieuwe langspeler Wasp Network, een verhaal over vijf Cubaanse spionnen die ruim vijftien jaar in de cel zaten als politieke gevangenen.

Voor de wereldpremière vanavond onthulde Assayas dat hij bijna geen toestemming kreeg van de Cubaanse overheid om de film met Penélope Cruz, Edgar Ramírez en Gael García Bernal in de hoofdstad Havana te schieten.

“We stonden op het punt om ergens anders te gaan draaien,” zegt Assayas, “tot ze plots van mening veranderden en ons welkom heetten. Het was de eerste keer dat de Cubanen een filmmaker hun eigentijdse geschiedenis lieten verkennen. Ze hielden ons wel heel nauwlettend in de gaten omwille van het politieke klimaat in het Trump-tijdperk.”

Zelfs met zijn sterrencast had Assayas echter moeite om het budget bijeen te schrapen. “Het was een avontuur om een film met internationale en esthetische ambities te maken in een land waar armoede heerst een embargo van kracht is,” zegt hij. “Soms wisten we niet of we de volgende dag wel aan de slag zouden kunnen gaan.”

“In december 2018 hadden we geen geld,” voegt producent Rodrigo Teixeira eraan toe, “maar eens het binnenkwam, ging alles razendsnel. Op 4 mei was de shoot voorbij, drie dagen later begonnen we aan de montage en nu zijn we in Venetië.”

Bron: IndieWire