Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.10.2021

Nieuwe Lumière-stadsbioscoop in Mechelen opent de deuren

door Vertigo

Op 8 oktober opent stadsbioscoop Lumière Mechelen de deuren. Met respect voor de geschiedenis van de Oude Stadsfeestzaal sloegen Stad Mechelen en Lumière de handen in elkaar om dit prachtige gebouw zorgvuldig te renoveren tot een culturele ontmoetingsplek waar de Mechelaar zich helemaal kan thuis voelen: een stadsbioscoop met drie zalen en een café van de stadsbrouwerij Het Anker.

Het Mechelse stadsbestuur zorgde voor de restauratie en renovatie van het bestaande gebouw en investeerde samen met Lumière in de cinematoren met drie nieuwe filmzalen en een gloednieuw verluchtingssysteem waarbij de luchtkwaliteit in het gebouw permanent op peil wordt gehouden. Lumière nam de cinema-uitrusting voor haar rekening met state-of-the art digitale projectie en comfortabele zetels.

“De nieuwe stadsbioscoop brengt nieuw leven in het hart van onze stad,” zegt schepen van Monumenten Koen Anciaux. “Het is een aantrekkelijke omgeving waar je kunt genieten van goede films in een historisch gebouw. Ook café LUX28 biedt enorm veel meerwaarde aan dit concept. Een betere nieuwe bestemming voor de stadfeestzaal hadden we ons niet kunnen bedenken. Dit project past helemaal binnen de visie van onze stad.”

Van stadsfeestzaal naar stadsbioscoop

Op 8 oktober begint de Oude Stadsfeestzaal aan een nieuw leven, van elke dag feest naar elke dag film! De Stad Mechelen en Lumière toverden het indrukwekkende erfgoed om tot een karaktervolle ontmoetingsplek.

“Tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw hadden we in Mechelen een stadsbioscoop,” zegt Vlaams viceminister-president en titelvoerend burgemeester Bart Somers. “40 jaar hebben we het zonder moeten stellen, maar nu krijgen we er opnieuw één.”

“We creëren een nieuwe ontmoetingsplaats op een voor de Mechelaars vertrouwde en symbolische plek: de oude Stadsfeestzaal,” vervolgt hij. “Dankzij de fantastische buiten- en binnenrestauratie met drie high-tech cinemazalen zullen filmliefhebbers van binnen en buiten onze stad hun hart kunnen ophalen. Opnieuw een trekpleister die onze stad nog meer zal doen bruisen.”

“Het historische kader van de stadsfeestzaal is goed zichtbaar rond deze gesloten doos,” zegt Anciaux. “Zo zijn de inkomhal in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades, de sierlijke balustrade nog steeds een genot voor het oog.”

De Oude Stadsfeestzaal werd in 1883-1884 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Victor Louckx. De voorgevel kreeg een statig karakter door de decoratieve gevelelementen, de afwisseling van baksteen met arduin en de accentuering van de eerste en de vijfde travee.

Het interieur werd versierd in neoklassieke stijl. Hoewel de architect de historische stijl- en vormkenmerken zeer vrij interpreteerde, verraden enkele details de invloed van de Italiaanse renaissance. De feestzaal werd gebruikt als gymzaal van een school en als feestzaal door de stad Mechelen. Rond 1901 werd de zaal enkel nog als stadsfeestzaal gebruikt en was deze afgescheiden van de rest van het schoolgebouw.

Renovatie

Het ontwerp komt van architectuuratelier DG architecten en Dertien12, de werken werden uitgevoerd door Monument Vandekerckhove. De dakstructuur van het gebouw is helemaal vernieuwd en het lijstwerk van de lanterneau waarin de filmbox is uitgesneden werd geconstrueerd naar het oorspronkelijke model.

De feestzaal is in haar oude glorie afgewerkt, met de restauratie van het schrijnwerk, lijstwerk en vlak pleisterwerk, het plaatsen van de vloeropbouw en de bekleding van de stalen trappen. De typische interbellumstijl is ook terug te vinden in het kleurenpalet van de inkomhal en de vestibule.

Stad Mechelen investeerde €3.068.067 in het gebouw en omvorming tot bioscoop. Daarbij komt Lumière’s eigen investeringsbudget van €907.000. De erfgoedpremie die de stad Mechelen ontvangt bedraagt €1.007.714.

Drie zalen in de cinematoren

De drie gestapelde filmzalen zijn verbonden met het interieur van de stadsfeestzaal door twee stalen trappen, een noodtrap en een lift. De architectuur bewaart daardoor haar historische, waardevolle karakter. De filmzalen zijn afgewerkt met akoestische voorzetwanden en plafonds, en een podium.

De betonnen cinematoren is bekleed met spiegels en een gouden gordijn vanaf de rand van de bovenste filmzaal. De stadsbioscoop heeft een capaciteit van 247 zitplaatsen, waarbij twee filmzalen 76 zetels hebben en één zaal 95 zetels, en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Openingsweekend en programmatie

Het openingsweekend op 8, 9 en 10 oktober wordt een feestweekend. Vrijdag 8 oktober om 19 uur openen de deuren en de eerste filmvertoningen starten om 20 uur. Als bezoeker heb je de gelegenheid om naar de première van Hotel Poseidon te gaan, om te genieten van een zondags filmontbijt, fototentoonstelling, filmposterbeurs en een selfie te nemen in de Zelfiebox-photobooth.

Het dagelijks programma van Lumière Mechelen is een mix van nieuwe releases, avant-premières van Belgische films in aanwezigheid van de makers, documentaires, gerestaureerde filmklassiekers, en uiteraard familiefilms.

De volledige programmatie vind je op de website.

Het team

Shari Meynen en Ingeborg Verstappen staan aan het roer van de stadsbioscoop. Als rasechte Mechelaars maken zij de cinema tot een plek waar iedereen zich thuis voelt. De kassamedewerkers, projectionisten en de collega’s van de andere Lumière cinema’s staan hen hierin bij.

LUX28

In het volledig gerenoveerde gebouw opent meteen ook een nieuwe horecazaak, LUX28. Het Anker ging hiervoor een langdurige overeenkomst aan met Lumière, die het gebouw in beheer kregen van de Stad Mechelen.

De nieuwe horecazaak komt op de 1e verdieping van het gebouw, rondom de cinematoren met drie filmzalen die centraal in het gebouw staat. Ook op het gelijkvloers komt een aparte bar in de lobby, die de cinemabezoeker zal toelaten om te genieten van een glas bier of wijn tijdens de filmvoorstelling.

De uitbating van de horecazaak laat Het Anker over aan een trio jonge horeca-ondernemers uit de stad, die hun strepen reeds verdienden met het Cultuurcafé KUUB even verderop in de binnenstad.

“Deze horecazaak, gevestigd in een prachtig, historisch gebouw in de binnenstad, wordt één van de mooiste plekjes in de stad,” zeggen uitbaters Jasper Benn, Jasper Meysmans en Koen Ver Donck. “De barinrichting werd met veel aandacht voor de originele stijlelementen van het historische gebouw verder uitgewerkt.”

“LUX28 zal tijdens alle filmmomenten geopend zijn,” vervolgen ze. “Je zal hier terecht kunnen voor een drankje en een lichte snack. Ook voor vergaderingen, kleinschalige bijeenkomsten en receptiemogelijkheden wordt er een aanbod uitgewerkt samen met Lumière.”

Blijf op de hoogte

Dit iconische stadserfgoed heeft een rijke geschiedenis. De volledige historiek vind je hier terug. Iedereen kan inschrijven op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de stadsbioscoop. Ook kun je hem volgen op Facebook en Instagram.

Lees meer over: