Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.01.2022

Nieuwe Lena Dunham bekritiseerd voor weergave ‘autistisch’ personage

door Vertigo

Autisme-activiste Amy Sorvino heeft kritiek geuit op Sharp Stick, de nieuwe langspeler van Lena Dunham die onlangs in wereldpremière ging op het Sundance Film Festival.

Sorvino tweet dat ze werd benaderd om advies te geven over het hoofdpersonage Sarah Jo (Kristine Froseth). Zij was volgens de activiste duidelijk autistisch in het script, hoewel dat nooit werd benoemd.

“Vlak voordat ik met Kristine Froseth en Lena Dunham zou samenzitten, werd er echter beslist dat het personage niet langer autistisch zou zijn,” schrijft Sorvino. “Ik vond de koerswijziging verassend, onder meer omdat ik te horen kreeg dat Lena Dunham research naar me had gedaan en enthousiast was om me te ontmoeten.”

De makers van Sharp Stick zeggen dat het om een misverstand gaat. Froseth zou contact hebben opgenomen met Gravino, maar de manier waarop de actrice haar personage interpreteerde week af van Dunhams intenties.

Toch vindt Gravino de film schadelijk voor autisten omdat Sarah Jo is me kinderachtig wordt afgeschilderd. “Het is ontmenselijkend om autistische mensen als kinderen in volwassen lichamen af te beelden,” zegt ze.

“Sarah Jo werd nooit geschreven of ingebeeld als een autistische vrouw,” reageert een woordvoerder voor Sharp Stick en voegt eraan toe dat het personage gebaseerd is op Dunhams eigen ervaringen. “Lena besefte dat het publiek zich op talloze manieren zou herkennen in Sarah Jo. Dat is de kracht van kunst en, in dit geval, cinema.”

“Lena vindt net als wij dat autistische personages moeten gespeeld worden door autistische mensen,” klinkt het nog. “Iedereen heeft het recht om zijn mening te geven over de film of hem af te keuren. Voor wie zichzelf herkent in de film, hoopt Lena dat hij stof tot nadenken biedt.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: