Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.01.2022

Leidt dood op Rust-set tot verbod op echte kogels op sets in New York en Californië?

door Vertigo

Nadat director of photography Halyna Hutchins per ongeluk werd doodgeschoten door Alec Baldwin op de set van de western Rust liggen er in New York en Californië wetsvoorstellen op tafel om echte ammunitie te verbieden op de meeste film- en tv-sets.

Tot een volledig verbod op echte vuurwapens komt het niet, hoewel daar na Hutchins’ dood veel vraag naar was. Zo tekenden 214 directors of photography een open brief om er werk van te maken.

Volgens Kevin Thomas en Dave Cortese, de senatoren uit respectievelijk New York en Californië die de wetsvoorstellen in het leven riepen, wil Hollywood het gebruik van echte vuurwapens met losse flodders behouden.

“Zowel de producenten, de managers als de vakbonden lijken het erover eens te zijn dat ze soms nog steeds losse flodders gebruiken en die mogelijkheid nodig hebben,” zegt Cortese.

“Als iemand me zou zeggen dat losse flodders de risico’s niet waard zijn, zal ik mijn wetsvoorstel aanpassen,” vervolgt hij. “De losse flodder-kwestie is het echter niet waard om het hele wetsvoorstel te kelderen.”

Zowel de acteurs- en producentenvakbonden SAG-AFTRA en DGA als de American Society of Cinematographers reageren dat ze nog steeds over het gebruik van echte duurwapens aan het debatteren zijn.

Bron: IndieWire