Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.02.2020

Natalie Portman reageert op Rose McGowans kritiek na feministisch gebaar tijdens Oscars

door Vertigo

Natalie Portman stak tijdens de Ocaruitreiking vrouwelijke regisseurs een hart onder de riem door een cape te dragen met een aantal namen van cineastes op, maar kreeg kritiek van actrice en activiste Rose McGowan omdat ze verder niks zou doen om hen te helpen.

“Ik ben het ermee eens dat ik niet ‘dapper’ ben voor het dragen van een kledingstuk met vrouwennamen op,” reageert Portman. “Ik associeer het woord ‘dapper’ met de vrouwen die de voorbije weken onder immense druk tegen Harvey Weinstein getuigd hebben.”

McGowan haalde onder meer aan dat Portman nog niet vaak met regisseuses samenwerkte. “Dat klopt,” zegt de actrice. “Ik heb nog niet vaak de kans gekregen.”

“Ik heb kortfilms, reclamespots, muziekvideos en langspelers gemaakt met Marya Cohen, Mira Nair, Rebecca Zlotowski, Anna Rose Holmer, Sofia Coppola, Shirin Neshat en mijzelf,” vervolgt ze. “Helaas tellen films ik tevergeefs probeerde te maken niet mee.”

Verder schreef McGowan ook dat Portman slechts één op zeven films van haar productiehuis Handsomecharlie geregisseerd werd door een vrouw.

“Ik ben er een paar keer in geslaagd om een vrouw achter de camera te krijgen die vervolgens gedwongen werd om op te stappen omwille van de werkomstandigheden,” zegt Portman. “Ik ga echter blijven proberen en ik hoop dat er verandering op komst is.”

Portman verwijst mogelijk naar Gavin O’Connors Jane Got a Gun, een western waarvoor ze als coproducente en hoofdrolspeelster optrad. De film zou oorspronkelijk ingeblikt worden door Lynne Ramsay, maar zij liet op de eerste dag van de shoot verstek gaan.

Bron: THR