Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.02.2020

Bedenkingen bij Vlaamse Netflix steken de kop op

door Vertigo

Telenet en DPG Media, het bedrijf achter de tv-zenders VTM en Q2, lanceren dit najaar een Vlaamse variant van streamingdiensten als Netflix en Disney+ en dat zou voor de Vlaamse kijker een dure grap kunnen worden.

Het gevaar bestaat dat tal van Vlaamse tv-programma’s plus het Belgisch voetbal achter een betaalmuur zullen verdwijnen. De ‘Vlaamse Netflix’ is namelijk gebaseerd op de betaalzender Telenet Play waarvoor je nu 12 euro per maand neertelt.

Voor series van de openbare omroep VRT, die voorlopig nog niet meestapt in het verhaal, is dat volgens SP.A-mediaspecialist en VUB-mediaprofessor Katia Segers een hekel punt.

“Dat de krachten worden gebundeld tegen de grote internationale spelers, is positief,” zegt ze. “Maar voor alle content van de VRT hebben we als Vlaming al betaald. Ik wil niet dat die achter een betaalmuur verdwijnt.”

Bovendien is Segers bang dat het aanbod van VRT Nu, dat momenteel gratis wordt aangeboden, zal ‘uitgehold’ worden. “Het universaliteitsprincipe van de openbare omroep komt zo in het gedrang,” zegt ze.

Ook Telenet is niet per se bij zijn eigen streamingdienst gebaat. Aangezien het platform ook zonder abonnement bij Telenet zal beschikbaar zijn, loopt de telecomprovider het risico dat zijn klanten aan ‘cable cutting‘ gaan doen of met andere woorden hun abonnement gaan opzeggen.

Aangezien het om een uitgebreide samenwerking van grote mediaspelers gaat, moet de Vlaamse Netflix hoe dan ook nog goedgekeurd worden door de Raad voor de Mededinging.

Bron: De Standaard

Lees meer over: