Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.04.2021

Naam Mechelse stadsbioscoop & stand van zaken verbouwingen onthuld

door Vertigo

In Mechelen zijn de renovatiewerken van de Oude Stadsfeestzaal naar stadsbioscoop Cinema Lumière Mechelen volop aan de gang.

Met veel respect voor de historische context van het gebouw sloegen Stad Mechelen en Lumière de handen in elkaar om dit prachtig erfgoed om te vormen tot een plek waar de Mechelaar zich helemaal kan thuisvoelen: een stadsbioscoop met drie zalen en een horecagedeelte.

De nieuwe stadsbioscoop belooft een culturele ontmoetingsplaats te worden voor de Mechelaar. In het najaar van 2021 zal Cinema Lumière Mechelen de deuren openen.

Na de eerste aanpassings-en afbraakwerken, volgde de opbouw van de drie filmzalen en technische ruimte uit beton en silicaatsteen.

De drie gestapelde filmzalen worden verbonden met het interieur van de stadsfeestzaal door twee stalen trappen, een noodtrap en een lift. De architectuur van de stadsfeestzaal bewaart daardoor haar historisch, waardevol kader.

“Het historische kader van de stadsfeestzaal blijft goed zichtbaar rond deze gesloten doos,” vertelt Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten.

“Zo zijn de inkomhal in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades, de sierlijke balustrade nog steeds een genot voor het oog,” vervolgt hij.

De dakstructuur is helemaal vernieuwd. Het schrijnwerk (in atelier), lijstwerk en vlak pleisterwerk ondergaan eveneens een restauratie.

Het lijstwerk van de lanterneau waarin de filmbox is uitgesneden werd geconstrueerd naar het oorspronkelijke model en als laatst zullen de schilderwerken volgen.

Momenteel is de restauratie van het interieur bezig en de plaatsen van de technieken zoals de werken voor de elektriciteitsbekabeling en het aanleggen van de leidingen voor de verwarming.

Daarop volgt de afwerking in de feestzaal zoals onder meer de herstelling van pleisterwerk, plaatsing van de vloeropbouw en bekleding van de stalen trappen.

De afwerking in de filmzalen houden onder meer de plaatsing van akoestische voorzetwanden en plafonds en de opbouw van het podium in. De betonnen filmtoren in de feestzaal zal van buitenaf bekleed worden met spiegels en een gordijn die aan de rand van de bovenste filmzaal zal worden opgehangen.

“De kraan die vorig jaar zomer buiten werd geplaatst dient voor de vernieuwing van de dakconstructie en dakbedekking, inclusief technische installatie,” zegt Anciaux. “Deze werken zijn binnenkort helemaal afgerond. De afbraak van de kraan staat voorlopig ingepland op midden april.”

Het stadsbestuur staat in voor de restauratie en de aanpassing van het bestaande gebouw. Samen met Lumière wordt geïnvesteerd in de cinematoren met drie nieuwe cinemazalen. De cinema-uitrusting wordt door Lumière verzorgd.

De Oude Stadsfeestzaal werd in 1883-1884 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Victor Louckx. De voorgevel kreeg een statig karakter door de decoratieve gevelelementen, de afwisseling van baksteen met arduin en de accentuering van de eerste en de vijfde travee. Het interieur werd versierd in neo-klassieke stijl.

Hoewel de architect de historische stijl- en vormkenmerken zeer vrij interpreteerde, verraden enkele details de invloed van de Italiaanse renaissance.

Volgens het ontwerp van de Louckx van 1883 gaf de zaal, zonder vestibule, uit op de straat. Het invallend daglicht dat zowel van de gevelzijde als van de bovenzijde kwam, resulteerde in een egaal verlichte zaal.

“De nieuwe stadsbioscoop brengt ook nieuw leven in het hart van onze stad,” zegt Anciaux. “Het is een aantrekkelijke entourage waarin men kan genieten van goede films in het historische gebouw. Dat is dubbel genieten voor de filmliefhebbers.”

“Een betere nieuwe bestemming voor de stadfeestzaal hadden we ons niet kunnen bedenken,” vervolgt hij. “Dit project past helemaal binnen de visie van de stad. We zijn ook zeer tevreden over de aanpak van Lumière en onze samenwerking.”

“Samen met de Stad Mechelen kunnen wij met de transformatie van de Stadsfeestzaal tot Stadbioscoop een voor Vlaanderen uniek project realiseren,” zegt Alexander Vandeputte van Lumière.

“Lumière Mechelen wil een vaste waarde worden in het culturele leven van de stad, een bruisende ontmoetingsplek met een divers filmaanbod,” voegt hij eraan toe.

“In deze bizarre tijden beseffen we meer dan ooit hoe belangrijk het is om samen ervaringen te kunnen delen,” zegt Jon Michelena, projectleider Cinema Lumière Mechelen. “Terug samen genieten van een film, we kijken er enorm naar uit.”

Cinema Lumière Mechelen kan rekenen op een rijke geschiedenis. De volledige historiek van dit patrimonium vind je hier uitgebreid terug.

Iedereen kan zich daar ook inschrijven op de nieuwsbrief om nieuwtjes te ontvangen in verband met de werken en de stadsbioscoop. Verder is Cinema Lumière Mechelen ook op Facebook en Instagram te vinden.

Bekijk het ontwerp van de bioscoop en een interview met Michelena hieronder:

Lees meer over: