Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.12.2022

Mulholland Drive: 4K-restauratie doet David Lynch-klassieker opnieuw schitteren (recensie)

door Chris Craps

Dit project van David Lynch, dat zijn oorsprong vond als pilootaflevering van een afgevoerde televisieserie, groeide uit tot een van de meest geapprecieerde brokken cinema van de laatste decennia. Reden genoeg dus om de gerestaureerde versie opnieuw in de zalen uit te brengen.

Mulholland Drive ligt in het verlengde van die andere Lynch-klassieker, Lost Highway, maar voelt nog complexer aan. Hermetisch, zoals heel wat critici beide films destijds beschreven, zijn ze echter niet meer. De laatste jaren heeft het bioscooppubliek veel meer ervaring met droomcinema opgedaan en ontdekt daardoor meer en meer sleutels van de verschillende betekenislagen.

In het eerste deel ligt de focus op Betty (Naomi Watts), een jonge actrice aan het begin van een grote carrière die in haar appartement in L.A. een vrouw met geheugenverlies (Laura Harring) aantreft. Samen proberen ze uit te vissen wie die laatste is. Een oplossing krijg je niet meteen, want Lynch begint na het Betty-verhaal een andere vrouw te volgen. Die wordt eveneens vertolkt door Naomi Watts.

Voor wie toch een paar sleutels aangereikt wil krijgen, helpt het misschien dat Lynch Mulholland Drive als een antwoord op Billy Wilders Sunset Boulevard beschouwt, gefascineerd is door de Black Dahlia- en de O.J. Simpson-moordzaken, duidelijk verwijst naar de mythologie rond Diana en Camilla en dol is op de films noirs The Lady from Shanghai en Gilda.

>>Klap

Hét meesterwerk van David Lynch, over een actrice (Naomi Watts) en haar idool (Laura Harring), kreeg een 4K-restauratie, gesuperviseerd door Lynch zelf. Het droomantwoord op Sunset Boulevard.

Regie David Lynch
Cast Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux
Speelduur 2u27
Vanaf 21 december in de bioscoop

Lees meer over: