04.03.2021
Mogelijke benoeming Siegfried Bracke tot VAF-voorzitter lokt kritiek uit
Op vrijdag 5 maart beslist de Vlaamse regering wie Kenneth Taylor als voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds opvolgt en de N-VA heeft haar partijlid Siegfried Bracke als kandidaat voorgedragen.
Nochtans werd er tijdens de zoektocht naar een nieuwe VAF-intendant in 2020 al vanuit de Vlaamse film- en tv-sector opgeroepen om diversiteit en gelijkheid in acht te nemen.
Toen Koen Van Bockstal als winnaar uit de bus kwam, werd er dan ook teleurgesteld gereageerd. Ondertussen zou Van Bockstal echter de plooien met de film- en tv-sector hebben glad gestreken.
Nu na Van Bockstal weer een blanke, oudere man een belangrijke positie binnen het VAF lijkt te gaan bekleden, lopen de gemoederen opnieuw hoog op.
Volgens regisseuse Fien Troch (Home) is de mogelijke benoeming van Bracke een gemiste kans. “Dit is een keuze die je anno 2021 eigenlijk niet meer kan verantwoorden,” zegt ze in De Morgen.
Ook vanuit de politieke wereld komt er kritiek omdat Bracke’s voorzitterschap van het VAF zou ingaan tegen de bestuurscode cultuur.
“Daarin wordt duidelijk gesteld dat bestuurders bij culturele instellingen voortaan gekozen worden op basis van expertise en kennis,” zegt Elisabeth Meuleman van Groen, de voorzitter van de commissie cultuur in het Vlaamse parlement.
Meuleman verwijt Vlaams minister-president Jan Jambon dat hij zich niet aan de code houdt en noemt Bracke’s mogelijke benoeming tot VAF-voorzitter een ‘uitloopbaantje’.
Zelf zegt Bracke dat hij oprecht in het VAF is geïnteresseerd en met de oproep tot meer diversiteit en gelijkheid geen rekening hield. “Ik heb daar geen moment bij stilgestaan,” zegt hij.
Bron: De Morgen