Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.07.2023

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One: Heerlijk entertainende gebakken lucht (recensie)

door Chris Craps

De hamvraag in de aanloop naar de release van Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One was of de film kon wedijveren met Fallout, de beste aflevering uit de Tom Cruise-franchise. Een antwoord kunnen we daar nog niet op geven aangezien we slechts een halve film voorgeschoteld kregen, ook al duurt die dan wel 163 minuten.

Scenarist-regisseur Christopher McQuarrie grijpt hier op een bijna minimalistische manier terug naar de aloude Hitchcock-formule met als McGuffin een tweedelige sleutel die toegang biedt tot een HAL-achtige supercomputer. Ethan Hunt (Cruise) moet die bemachtigen voor zijn nieuwe aartsvijand (Esai Morales) hem in handen krijgt. Dat is het verhaal in een notendop. Tussen de aanhef en de 163e minuut volgen elkaar een reeks almaar spectaculairdere actiescènes op die zo handig aan mekaar zijn gelast dat je de plausibiliteit geen seconde in vraag stelt.

Je voelt heel goed dat McQuarrie en Cruise de ideale formule hebben gevonden om het actiegenre naar een extreem hoog niveau te tillen: de regie toont helder wat er gebeurt, de actiescènes worden nooit verknoeid door opvallende CGI en het switchen tussen robuuste actie en pure komedie gebeurt quasi naadloos.

Een belangrijke factor is ook dat Cruise geleerd heeft om zijn zelfbewust acteergedrag uit de eerste vier M:I-afleveringen te onderdrukken. De wereldster deed al van bij de start van zijn carrière aan overacting, maar de laatste jaren heeft hij duidelijk geleerd dat less more is. Dat komt vooral tot uiting in de geestige actiesequentie in Rome waarbij Hunt en zijn nieuwste weerbarstige vriendin (een uitstekende Hayley Atwell) in een geel Fiatje op de vlucht slaan voor de voltallige politiemacht van Rome.

Die laatste scène werd overigens geïnspireerd door The 39 Steps en Young and Innocent van Hitchcock en ook The Italian Job van Peter Collinson. De finale scène in en op de Oriënt-Express – die in werkelijkheid niet meer rijdt – knipoogt dan weer naar de eerste M:I-film, The General én The Cassandra Crossing, maar had ook thuis kunnen horen in een betere versie van Spectre.

Na 163 minuten heb je niet de indruk dat de film te lang was, maar je hebt ook niet het gevoel dat je absoluut wilt weten wat er in Part 2 gaat gebeuren. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 is als heerlijk entertainende gebakken lucht die een adrenalinestoot triggert. Ga maar kijken, je zult het je niet beklagen.

>>Klap

Tom Cruise stunt zich als Bond/Bourne-concurrent Ethan Hunt bijna te pletter in deze spetterende zevende M:I-film, waarin Hunt een sleutel moet bemachtigen die toegang geeft tot een futuristische computer. Voor iedereen die een hypermoderne mix van Bond en Hitchcock het einde vindt.

Regie Christopher McQuarrie
Cast Tom Cruise, Hayley Atwell, Esai Morales
Speelduur 2u43          
Vanaf 12 juli in de bioscoop