Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.08.2021

Michael Keaton blikt terug op Tim Burton-samenwerkingen Beetlejuice en Batman

door Vertigo

Michael Keaton zei onlangs dat hij in de war was op de sets van The Flash en Morbius, waarin hij respectievelijk Batman en The Vulture vertolkt, en zegt nu dat hij ook Tim Burtons Beetlejuice aanvankelijk niet begreep.

“Ik vond Tim persoonlijk een leuke man, maar wist echt niet wat hij bedoelde toen hij me het concept van de film probeerde uit te leggen,” zegt Keaton, die het titelpersonage speelde in Beetlejuice. “Ik heb de rol twee of drie keer geweigerd.”

Eens hij had toegestemd, was Keaton echter dolenthousiast. “Ik vroeg aan de kostuumafdeling om rekken met kleren uit alle periodes op te sturen,” zegt hij. “Ik zei aan de make-upartiest Ve Neill dat ik schimmel op mijn gezicht wilde en dat mijn haar er moest uitzien alsof ik mijn vinger in een stopcontact had gestopt.”

Keaton voegt eraan toe dat het Neills idee was om Beetlejuices ogen zwart te schminken en Burtons om hem een gestreept kostuum aan te trekken. “Beetlejuice is de ultieme ‘Ja en…’-film,” zegt Keaton.

“Tim zei nooit: ‘Wacht, nee, dat mag je niet doen.’,” vervolgt hij. “In plaats daarvan zei hij: ‘Oh, ga je dat doen? Cool. Doe daarna dat.’ Mijn personage is niet eens zoveel te zien, maar Beetlejuice is een honderd procent origineel kunstwerk.”

Over zijn hoofdrol in Burtons Batman uit 1989 hoefde Keaton niet te twijfelen. “Tim en ik zaten een paar keer samen en ik ging er niet per se van uit dat hij het met mijn visie eens zou zijn,” zegt de acteur. “We zaten echter volledig op dezelfde golflengte. Het enige verschil was dat hij al veel verder had gedacht.”

Keaton noemt Batman een enorm risico en een gok. “We stonden allemaal onder druk, vooral Tim,” zegt hij. “Als de film mislukte, was het een gigantische mislukking die ons nog jaren kon achtervolgen.”

“In die tijd waren er geen superheldenfilms,” vervolgt hij. “Er was enkel de originele Superman, wat een heel charmante film is. Tim heeft het genre gelanceerd. Zonder hem zouden er nu niet zoveel superheldenfilms zijn.”

Bron: EW