Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.08.2016

In memoriam Toots Thielemans

door Steven Tuffin

Toots Thielemans is op 94-jarige leeftijd overleden. De legendarische muzikant uit Brussel veroverde de wereld met zijn melancholische mondharmonicaklanken. Thielemans deelde niet alleen het podium met jazzgrootheden als Miles Davis, Chet Baker en Charlie Parker, hij werkte ook met tal van cinemagoden samen. Vertigo verzamelde enkele filmische hoogtepunten uit ’s mans fenomenale carrière.

Midnight Cowboy (1969)

Voor zijn soundtrack van de Dustin Hoffman/John Voight-klassieker deed scoremaestro John Barry een beroep op Thielemans, die gretig gebruik maakte van zijn jazzachtergrond.


The Getaway
(1972)

Toen Quincy Jones gevraagd werd voor de score van deze Steve McQueen-hit, deed de jazzlegende een beroep op Thielemans met wie al jaren samenwerkte.


Turks Fruit
(1972)

Debuterend componist Rogier van Otterlo haalde voor de score van Paul Verhoevens doorbraakprent Thielemans terug naar de Lage Landen.


The Sugarland Express
(1974)

Voor zijn eerste samenwerking met Steven Spielberg deed filmmuziekmonument John Williams een beroep op Thielemans en diens magische klanken.


Zware Jongens
(1984)

Zelf componeerde Thielemans opmerkelijk weinig scores. De Gaston & Leo-kaskraker van eigen bodem was een van de grote uitzonderingen.


Jean de Florette
(1986)

Ook in ons buurland Frankrijk was Thielemans geen onbekende, getuige zijn bijdrage aan de score van Claude Berri’s populaire literatuurverfilming.