Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.07.2021

Matt Damon openhartig over The Last Duel-schrijfproces en The Great Wall-fiasco

door Vertigo

Nadat ze een Oscar wonnen voor het script van Good Will Hunting, schreven Ben Affleck en Matt Damon samen Ridley Scotts The Last Duel. Ze kregen daarbij versterking van scenariste Nicole Holofcener (Can You Ever Forgive Me?).

The Last Duel speelt zich af in het middeleeuwse Frankrijk en gaat over een conflict tussen Jean de Carrouges (Damon) en Jacques Le Gris (Adam Driver) nadat de eerste de tweede ervan beschuldigd zijn vrouw Marguerite (Jodie Comer) te hebben verkracht.

Het verhaal wordt net als in Akira Kurosawa’s Rashomon vanuit drie verschillende standpunten verteld en dat had een impact op het schrijfproces. “Ben en ik hebben de mannelijke perspectieven geschreven en Nicole Holofcener het vrouwelijke,” zegt Damon.

Verder zegt Damon dat hij en Affleck sinds Good Will Hunting veel hebben bijgeleerd. “Toen we Good Will Hunting schreven, begrepen we niet hoe films gestructureerd waren en dus schreven we duizenden pagina’s,” zegt Damon.

“Op het einde hadden we allerlei uiteenlopende scènes en hebben we ze proberen samen te proppen tot iets dat op een film leek,” vervolgt hij.

“Ondertussen maken we al dertig jaar films en hebben we gaandeweg iets opgepikt over structuur,” voegt hij eraan toe. “Daarom ging het schrijfproces voor The Last Duel een pak sneller.”

“Ik denk dus dat we in de toekomst nog veel meer zullen schrijven omdat het niet zo tijdrovend was als we dachten en heel leuk.”

Damon heeft ook teruggeblikt op Zhang Yimou’s verguisde en geflopte actiefilm The Great Wall en vertelt dat hij de bui reeds op de set zag hangen.

“Ik besefte dat het een ramp zou worden,” zegt Damon en voegt eraan toe dat de film gedoemd was nadat Yimou onder druk van Hollywood zijn visie moest opgeven. “De film was omsamenhangend en werkte niet.”

Toch probeerde Damon er het beste van te maken. “Je kan je volgens mij als artiest niet slechter voelen dan in zo’n situatie,” zegt hij. “Ik hoop dat ik me nooit meer zo moet voelen.”

Damons dochter laat hem de film alvast niet vergeten en lacht hem er regelmatig mee uit. “Wanneer ze er iets over zegt, noemt ze hem The Wall,” zegt de acteur. “Daarop zeg ik dat hij The Great Wall heet en antwoordt ze dat er niets ‘great‘ aan is.”

Bron: IndieWire, IndieWire