Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.06.2018

Marvel belooft meer diversiteit in de toekomst

door Vertigo

Captain Marvel, de 21e film in het Marvel Cinematic Universe, zal de eerste zijn waarvoor een vrouw achter de camera stond. De film wordt namelijk geregisseerd door Half Nelson-duo Anna Boden en Ryan Fleck.

Als het van Marvel Studios-hoofd Kevin Feige afhangt is Boden de eerste in een lange reeks regisseuses. “Ik kan niet beloven dat de volgende twintig Marvel-films stuk voor stuk zullen geregisseerd worden door vrouwen,” zei hij, “maar het zullen er wel een pak zijn.”

Dankzij Black Panther wil Feige sowieso meer op diversiteit inzetten. “Black Panther heeft alles veranderd,” zei hij. Toen hij de afgewerkte film zag, zei hij tegen coscenarist en regisseur Ryan Coogler dat het de beste film was die Marvel Studios al gemaakt had. “Je hebt van ons een betere studio gemaakt,” zei hij op een persmoment en gaf toe dat zijn eigen keuzes voor kostuumontwerpers en cameraman niet even goed waren als die van Coogler.

Feige had voor Black Panther een heel duidelijk doel voor ogen: “De film moest een succes worden om de mythe dat zwarte films het wereldwijd niet goed doen te ontkrachten,” zei hij. “Ik wil niet in een ruimte zijn waarin iedereen lijkt op mij. Dat is nefast voor het project waar je mee bezig bent.”

Van Black PantherSpider-Man: Homecoming en Guardians of the Galaxy: Vol. 2 staan momenteel sequels in de steigers en daar is Feige heel tevreden mee. “Ik hou van sequels,” zei hij. “Ik zou durven zeggen dat onze films even origineel zijn als andere hedendaagse films. Het publiek heeft gesproken en wil meer tijd doorbrengen met deze personages.”

Feige wil wel dat elke film in een andere genre is en werkt daarom graag samen met minder ervaren maar getalenteerde regisseurs zoals James Gunn (Guardians of the Galaxy), Jon Watts (Spider-Man: Homecoming en Taika Waititi (Thor: Ragnarok).

Over Avengers 4 wilde Feige niks lossen, maar praatte wel over zijn angst dat het shockerende einde van Avengers: Infinity War niet in de smaak zou vallen bij het publiek. “Wat als ze in opstand kwamen?” zei hij. “Uiteindelijk was het geweldig om te zien hoe mensen zo emotioneel en intens reageerden op fictieve personages.”

Wat er in de vierde Avengers-film ook gebeurt, zal er zoals in elke Marvel-film wellicht flink wat afgelachen worden. Humor is namelijk het “geheime” wapen van Marvel Studios sinds hun eerste film, Jon Favreau’s Iron Man. “Mijn favoriete films hebben komische momenten,” zei Feige. “Het werkte in Iron Man en we hebben eruit geleerd. Als het publiek samen met je lacht, heb je een betere kans dat ze ook andere dingen gaan voelen.”

Bron: IndieWire