Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.08.2021

Marvel-baas probeert Chinese Shang-Chi-kritiek te weerleggen

door Vertigo

Marvel-baas Kevin Feige zat tijdens de wereldpremi√®re van Shang-Chi and the Legend of the Rings samen met de Chinese journalist Raymound Zhou om ervoor te zorgen dat de film een Chinese bioscooprelease krijgt.

De film ligt in China onder vuur omdat Shang-Chi in de comics de zoon is van Fu Manchu, een personage dat als een racistisch stereotype van een kwaadaardige Aziaat wordt beschouwd.

“We hebben de rechten op Fu Manchu niet en willen ze ook niet,” zei Feige. “Shang-Chi’s achtergrondverhaal werd reeds vele, vele, vele jaren geleden veranderd in de comics en het was nooit de bedoeling dat Fu Manchu in de film zat.”

Shang’s Chi’s vader is Wenwu aka The Mandarin (Tony Leung) in de film. Hij leidt zijn zoon op tot een huurmoordenaar, maar Shang-Chi trekt op een gegeven moment naar de VS om er een nieuw leven te beginnen.

Dat gebeurt ook in de comics en in China wordt gevreesd dat Shang-Chi over een Chinees personage gaat dat zijn roots achterlaat en voor het westen kiest.

Volgens Feige gaat de film net over het omgekeerde. “Shang-Chi voelt dat hij naar het westen moet vluchten en zich voor zijn erfgoed en zijn familie moet verstoppen, maar dat wordt weergegeven als een van zijn zwaktes,” zegt hij.

“In de film wordt hij met die zwakte geconfronteerd en moet hij er zich overheen proberen zetten,” voegt hij eraan toe.

Bron: IndieWire