Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.05.2021

Martin Scorsese’s dochter staat stil bij voor- en nadelen familienaam

door Vertigo

Actrice Francesca Scorsese, de dochter van Martin Scorsese, scoorde haar eerste grote rol in Luca Guadagnino’s miniserie We Are Who We Are en heeft in een interview met De Morgen stilgestaan bij haar carrière en de voor- en nadelen van haar familienaam.

Francesca zette haar eerste stappen in de filmwereld met kleine rollen in onder meer The Aviator, The Departed en Hugo van haar vader.

“Op die filmsets werd ik me bewust van de magie achter cinema,” zegt Francesca en voegt eraan toe dat haar vader veeleisend was. “In Hugo moest ik op een bepaald moment doen alsof ik schrok,” vervolgt ze. “Maar het zag er nooit echt uit, vond mijn vader.”

“Tijdens een van de laatste takes weerklonk er plots een oorverdovende luchttoeter,” vervolgt ze. “Ideetje van mijn vader, natuurlijk… Ik viel zowat van mijn stoel, maar hij had wel de authentieke reactie die hij wilde!”

Francesca was verrast dat Guadagnino haar een rol in We Are Who We Are aanbood. “Toen Luca me via Skype opbelde, dacht ik eerst dat hij me als productiehulpje wilde inhuren,” zegt ze. “Maar hij wilde me dus als actrice.”

“En hij vertelde me bovendien dat hij mijn achternaam pas gezien had toen hij al had beslist om me te casten. Daar was ik op voorhand heel bezorgd om geweest: dat ik de rol alleen maar zou krijgen vanwege mijn naam. Dus toen hij dat zei, was ik ongelooflijk trots.”

Volgens Francesca brengt haar familienaam zowel voor- als nadelen met zich mee. “Ik heb niet te klagen, het is een enorm privilege, maar het legt wel veel druk op me,” zegt ze. “Ik moet enorm opletten met wat ik doe en zeg.”

Zo ging Francesca eind 2019 viraal toen ze op Instagram een foto deelde van haar vaders kerstcadeau’s. Die had ze in Marvel-papier verpakt om te draak te steken met Martin Scorsese’s controversiële uitspraken dat Marvel-films geen cinema zijn.

“Dat werd volledig opgeblazen,” zegt Francesca en voegt eraan toe dat haar achternaam ook op de filmschool soms een vloek is. “In een van mijn allereerste lessen kwam ik iets later binnen, en terwijl ik naar mijn stoel liep, was de prof net mijn vader aan het citeren.”

“Terwijl hij de naam Scorsese uitspreekt, draaien alle honderd blikken naar mij,” vervolgt ze. “Vreselijk gênant! De dochter van Idris Elba zit ook in mijn richting, we hebben samen al overwogen om onze achternaam te veranderen.”

Verder zegt Francesca dat ze een heel hechte band heeft met haar vader: “Ik ben echt een vaderskindje. We zijn heel gelijkaardig, en begrijpen mekaar volledig. Als mijn vader bij mij is, gedraagt hij zich meestal als een puber in het lichaam van een 78-jarige.”

Net als haar vader zou Francesca gaag achter de camera plaatsnemen. “Ik heb altijd geweten dat ik films wilde maken,” zegt ze. “Nu acteer ik ook, maar ik wil graag beide dingen combineren.”

Hoewel haar hond Oscar heeft, is Francesca niet per se op awards uit. “Ik wil vooral trouw blijven aan mijn eigen visie,” zegt ze. “Dat is ook de belangrijkste raad die mijn vader me meegegeven heeft.”

Bron: De Morgen