Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.03.2024

Mars Express: Franse animatievariant op Blade Runner die wat originaliteit ontbeert (recensie)

door Chris Craps

De eerste animatielangspeler van de Fransman Jérémie Périn zit boordevol invloeden van boeken en films over artificiële intelligentie. Passeren onder meer de revue: het werk van Isaac Asimov, het oeuvre van Philip K. Dick en elementen uit Robocop, Akira en Ghost in the Shell. Daarnaast snijdt de film meerdere genres aan: er wordt er onder meer geknipoogd naar Japanse anime en de detectiveverhalen van Raymond Chandler en Dashiell Hammett.

Net zoals Blade Runner begint Mars Express als een futuristische film noir. Aline Ruby is een vrouwelijke Philip Marlowe-achtige privédetective die samen met haar partner Carlos 2.0, een cyborg met de herinneringen van de overleden Carlos, een hacker moet opsporen. De gezochte crimineel streeft er naar alle robots  te bevrijden, terwijl de mensenwereld alle AI onder strikte controle wil houden. De speurtocht brengt Aline naar Mars, waar ze ontdekt dat ze een pion is in een groot complot.

Het tempo in Mars Express ligt bijzonder hoog en de relatief complexe narratief vraagt dat je aandachtig kijkt. De mix van 2D- en 3D-animatie werkt prima, al voel je soms dat er budgetbeperkingen waren. Sommige shots zien er wat stijf uit zoals in tv-animatie. Maar toch, wat Périn heeft verwezenlijkt is bewonderenswaardig.

Op inhoudelijk vlak heb je echter regelmatig een déjà-vu-gevoel. Je weet meteen waar Pèrin wat ‘geleend’ heeft. Hier en daar bots je wel op een leuk ideetje, maar Mars Express was nog beter geweest met een originelere essentie.

>>Klap

De Franse regisseur Jérémie Périn debuteert met een animatiefilm die zoals Blade Runner film noir mixt met sciencefiction. De detective is nu een vrouw die een hacker en robotsympathisant moet opsporen. I, Robot als een Japanse anime met Franse dialogen.

Regie Jérémie Périn.
Cast Léa Drucker, Mathieu Amalric, Marthe Keller
Speelduur 1u25
Vanaf 20 maart in de bioscoop

Lees meer over: