Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.03.2024

Dream Scenario: Cultklassieker in spe met een weergaloze Nicolas Cage (recensie)

door Chris Craps

De Noorse Sick of Myself-regisseur Kristoffer Borgli kreeg met de hulp van producer Ari Aster een eerste kans in de VS. En dat gaat hem goed af. De zwarte komedie Dream Scenario heeft alles om een cultfilm te worden en toont nog maar eens het enorme talent van Nicolas Cage als hij zich niet verliest in overacting.

Cage vertolkt biologieprofessor Paul Matthews die in de dromen van zijn studenten begint op te duiken. Het zijn bizarre dromen waarbij Matthews passief toekijkt. Door het fenomeen wordt de prof na een tijdje een beroemdheid. Dat vindt hij best leuk omdat hij al jaren snakt naar succes met een nog uit te geven boek. Dan beginnen de dromen echter gruwelijker te worden.

Dream Scenario heeft niet de finesse, de diepgang, de horrorpoëzie en het radicalisme van een Beau Is Afraid of een Lost Highway, maar hij fascineert hoe dan ook. Je kunt hem immers op verschillende manieren interpreteren: als een nachtmerrie van Matthews, als een surrealistisch spookje of als een satire over de cancelcultuur.

Het modernste en interessantste thema dat in de film schuilt, is wel dat je geen enkele controle meer hebt over het beeld dat andere mensen van je hebben. In ons digitale tijdperk ben je de ene dag een held en de volgende dag een monster of een freak zonder dat daar een specifieke reden voor is. Alles draait immers rond perceptie.

Voor de rest biedt Dream Scenario een paar memorabele scènes, die de komende jaren nog veel geciteerd zullen worden door cinefielen, en een Cage in goede doen. Hij is heerlijk pathetisch als sukkelende intellectueel die constant in een underdogpositie wordt geduwd en alles machteloos moet ondergaan. Als acteur kent Cage geen enkele schaamte. Je moet echt een durver zijn om in de huid van zo’n personage te kruipen.

>>Klap

Zwarte komedie van de Noor Kristoffer Borgli (Sick of Myself ) waarin het leven van een biologieprofessor (Nicolas Cage) overhoop wordt gegooid wanneer hij in de dromen van zijn studenten opduikt. In de stijl van Stranger than Fiction.

Regie Kristoffer Borgli
Cast Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera
Speelduur 1u42
Vanaf 20 maart in de bioscoop

Lees meer over: