Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.02.2023

Magic Mike’s Last Dance: Steven Soderbergh en Channing Tatum gaan opnieuw voor stijlvol en geestig in stripperthreequel (recensie)

door Chris Craps

De Amerikaanse acteur Channing Tatum (Haywire, The Eagle, Foxcatcher) was in een vorig leven nog stripper. Cineast Steven Soderbergh vond het een leuk idee om een film te maken gebaseerd op zijn belevenissen van weleer. Geen sensationele softporno, maar een smaakvolle, semi-geïmproviseerde kijk op het leven van echte aspirant-Chippendales. Het resultaat, Magic Mike, werd een van de lucratiefste indiefilms ooit. Na het enorme succes kwam er uiteraard een sequel en nu is er ook een derde en laatste deel.

Magic Mike’s Last Dance.begint min of meer zoals aflevering één: Mike (Channing Tatum) zit na een geflopte onderneming aan de grond en moet zijn kost verdienen als barman. Op die manier ontmoet hij Max (Salma Hayek), de verveelde echtgenote van een steenrijke Brit van wie ze wil scheiden. Op vraag van Max voert Mike een lapdance uit en die inspireert haar tot een danstheaterproject in Londen.

Zoals de vorige delen is ook Magic Mike’s Last Dance graatmager qua verhaal. In feite herkauwt Soderbergh, die terugkeert als regisseur nadat hij het vervolg overliet aan producer Gregory Jacobs, de clichéstructuur van veel Hollywoodmusicals uit de jaren dertig: een show wordt opgestart, maar er zijn hindernissen en dus is het de vraag of die show er effectief zal komen – denk maar aan 42nd Street en Gold Diggers of 1933. Magic Mike’s Last Dance had dus alles om een vervelende herhalingsoefening te worden.

Maar Soderbergh is niet de eerste de beste en producent-hoofdacteur Tatum heeft een goede neus voor kwaliteit. Samen tillen ze deze dramady op tot een vrij stijlvol en bij momenten geestig niemendalletje. Bovendien klikt het tussen Tatum en Hayek. Gelukkig maar, want de actrice moest de oorspronkelijke hoofdrolspeelster Thandiwe Newton om nog steeds onduidelijke redenen te elfder ure vervangen.

Soderbergh heeft ook zijn best gedaan om iets andere stripacts te tonen dan in de vorige delen. Deze keer worden die namelijk gecombineerd met acrobatieën. Wie zoiets leuk vindt, zal zich zeker tijdens het laatste half uur kostelijk amuseren. Vergis je echter niet: Magic Mike’s Last Dance, hoe professioneel en smaakvol ook gemaakt, is een luchtbel die je vrij snel zult vergeten.

>>Klap

Steven Soderbergh keert terug als regisseur van de derde en laatste Magic Mike-film, waarin het titelpersonage (Channing Tatum) op uitnodiging van een rijke, verveelde vrouw (Salma Hayek) een stripshow in Londen organiseert. Een moderne versie van jaren dertig-musicals zoals 42nd Street en Gold Diggers of 1933.

Regie Steven Soderbergh
Cast Channing Tatum, Salma Hayek, Caitlin Gerard
Speelduur 1u52
Vanaf 8 februari in de bioscoop