Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.07.2018

Maakt Paul Thomas Anderson een Radiohead-docu?

door Vertigo

Drie jaar geleden maakte regisseur Paul Thomas Anderson de documentaire Junun over het opnameproces van een plaat met Radiohead-muzikant Jonny Greenwood en de Israëlische dichter en muzikant Shye Ben Tzur. Dat vond plaats in een 15e eeuws fort op een heuvel in India. In totaal speelden bijna twintig hindoe- en moslimmuzikanten mee op het album, waarvan een deel nog steeds samenspeelt als de groep Junun en nu in het voorprogramma van Radiohead staat.

Anderson werkt al langer samen met Greenwood, die de muziek voor There Will Be BloodThe MasterInherent Vice en Phantom Thread schreef. Toen hij Anderson voorstelde om op reis te gaan naar India zei de regisseur meteen ja, zonder te weten wat ze daar eigenlijk gingen doen.

“In eerste instantie probeerde ik te raden wat Jonny in gedachten had, maar toen hij mij Shyes muziek liet horen, werd ik nog geïnteresseerder. Toen Shye mij filmpjes liet zien van de koperblazers die repeteerden, groeide mijn interesse nog meer. Het leek wel een reisbrochure waarvan je niet kan geloven dat je alle dingen die erin staan echt zal zien.”

Anderson liet zich inspireren door Jonatham Demme’s Talking Heads- documentaire Stop Making Sense en zijn muziekvideo voor New Orders Perfect Kiss. “Die clip bewees dat alles goedkomt als je de camera op een interessante muzikant gericht houdt. Hij zei iets in de zin van ‘pure cinema is iemand die muziek speelt’ en dat spookte door mijn hoofd.”

Over Radiohead bestaat ook een documentaire, het ingetogen Meeting People is Easy, en Anderson werd gevraagd of hij een iets positievere tour- of concertfilm over de band zou overwegen. “Waarin er meer gelachen wordt?” vroeg hij. Greenwood zelf bleef lang stil en zei tenslotte: “Ik hou van genante stiltes. Wie weet.”

Bron: IndieWire