Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.08.2014

Lucy

door Steven Tuffin

Lang, lang geleden was een Luc Besson-film iets waar je écht naar uitkeek. Van onderwaterspektaktel Le grand bleu over huurmoordenaresklassieker Nikita tot sciencefictionopera The Fifth Element: ondanks hun gebreken – vooral op narratief vlak dan – ademden de films van de Franse regisseur een maximale cinemawaardigheid uit.

Ondertussen groeide de man uit tot een wandelend filmbedrijf. Hij produceerde, schreef scenario’s en na een lange pauze regisseerde hij opnieuw. Toch stelde zijn latere output keer op keer teleur. Armtierige actiefilms, drakerige drama’s en malafide maffiakomedies: het staat ondertussen allemaal op Bessons cv. Met Lucy leek hij echter voor een tabula rasa te gaan en terug te keren naar het soort cinema dat hem altijd het beste gelegen heeft: high concept action.

Aanvankelijk trakteert hij op potig vertelde en vernuftig in beeld gezette nonsens waarin Scarlett Johansson wordt opgevoerd als een Amerikaanse studente die ergens in Azië vertoeft en door haar vriendje bij een duistere deal betrokken raakt. Al snel loopt deze verkeerd en belandt er een of andere superdrug in het bloed van de protagoniste. Dit zorgt ervoor dat ze steeds meer van haar hersencapaciteit kan gebruiken.

Het is ironisch dat een film over de toename van de menselijke mogelijkheden zelf alsmaar dommer wordt. Waarschijnlijk bedoelde Besson de verdere verwikkelingen uiterst intelligent – vergelijkingen met onder meer The Matrix en 2001: A Space Oddysey zullen ongetwijfeld gemaakt worden. Mettertijd beginnen de derderangs inzichten over ons bewustzijn echter het visuele vuurwerk extreem voor de voeten te lopen. Met een van de frustrerendste finales uit de recente filmgeschiedenis tot gevolg.

>>KLAP

Luc Besson cast Scarlett Johansson in een Nikita voor de 21e eeuw. Zij vermengt haar personages uit The Avengers en Under the Skin, hij steekt zijn actiekunde van weleer in een filosofisch jasje.

Regie Luc Besson
Cast Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Choi Min-sik
Speelduur 1u30
Vanaf 6 augustus in de bioscoop

@Waanzinema