Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.03.2016

Les Barons-regisseur regisseert Vlaamse thriller

door Steven Tuffin

Vandaag starten in Gent de opnames van Dode Hoek, een gespierde thriller die zich in Charleroi en Antwerpen afspeelt en de derde langspeelfilm van Nabil Ben Yadir na Les Barons en La Marche.

Het belooft een heel aparte film te worden, een primeur, want met een Franstalige regisseur en een overwegend Vlaamse cast wordt dit een 100% Belgische genrefilm die zich richt tot de bioscoopbezoekers in de beide landsgedeelten.

Nabil Ben Yadir koos voor de belangrijkste rollen voor onder meer Peter Van den Begin (Waste Land, Everybody Happy), Jan Decleir (Les Barons, Man Zkt Vrouw, de Zaak Alzheimer), Soufiane Chilah (de broer van Marwan uit Black), Ruth Becquart (Clan, Wat Mannen Willen) en David Murgia (Le Tout Nouveau Testament, Les Premiers Les Derniers).  Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou, Halfweg),  Bert Haelvoet (de Helaasheid der Dingen), Mathijs F. Scheepers (Zot van A.) en Tibo Vandenborre (De Behandeling).

Dode Hoek vertelt het verhaal van Jan Verbeeck, een compromisloze commissaris van de Antwerpse drugsbrigade.  Hij is als ‘Mr. Zero Tolerance’ ongemeen populair en berucht bij de bevolking en in de media.  Het land staat dan ook in rep en roer wanneer hij aankondigt dat hij de politie verlaat om zich, net vóór de verkiezingen, aan te sluiten bij de extreemrechtse partij VPV.  Op zijn laatste dag als politieman leidt een onderzoek hem naar Charleroi waar een inval in een drugslabo een reeks onvoorzienbare en fatale gebeurtenissen in gang zet.

De film wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, Benoit Roland voor Wrong Men North en Nabil Ben Yadir voor Antilope Joyeuse, in coproductie met VTM, RTL en SCIO.  Achter de camera staat Robrecht Heyvaert (D’Ardennen, Black, Everybody Happy), het scenario werd geschreven door Nabil Ben Yadir, Laurent Brandenbourger en Michel Sabbe.