Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.09.2021

Leggen crewleden in Hollywood massaal het werk neer?

door Vertigo

De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond die 60.000 crewleden uit de Noord-Amerikaanse entertainmentsector vertegenwoordigt, heeft zijn leden opgeroepen om te stemmen over een mogelijke staking.

Onlangs bereikten de onderhandelingen tussen de vakbond en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) over een nieuw contract voor film- en tv-producties namelijk een patstelling.

IATSE eist onder meer kortere werkdagen en hogere lonen voor mensen die aan streamingprojecten werken. AMPTP, een vereniging waartoe de grote studio’s en tv-zenders behoren, heeft het recentste voorstel van de vakbond echter genegeerd en noemt zijn eigen recentste voorstel ‘vrijgevig en finaal’.

Dus trekken de IATSE-leden vanaf 1 oktober naar de stembus en komt er mogelijk een staking die de volledige Noord-Amerikaanse film- en tv-sector zou kunnen platleggen.

Het zou de grootste Hollywoodstaking zijn sinds 12.000 scenaristen van de Writers Guild of America in 2007 het werk neerlegden. Dat kostte de entertainmentsector toen 380 miljoen dollar.

Op sociale media krijgt IATSE alvast de steun van een aantal acteurs, waaronder Seth Rogen en Ben Stiller.

Bron: IndieWire, IndieWire

Lees meer over: