Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.05.2018

Lars von Trier heeft een uitgesproken mening over censuur

door Vertigo

Dat Lars von Trier het niet op heeft met censuur mag duidelijk zijn. Films als Antichrist en Nymphomaniac bevatten expliciete naaktscènes en von Triers nieuwe langspeler The House That Jack Built is zodanig gewelddadig dat tal van mensen de zaal verlieten tijdens de wereldpremière in Cannes. “Als je iets kan bedenken, is het oké om het te tonen,” zei de regisseur.

Von Trier stond van kinds af aan al open voor naaktheid. Zijn ouders namen hem namelijk op jonge leeftijd mee naar nudistencampings. De regisseur wil ook helemaal niet provoceren met zijn films. “Duurde Nymphomaniac geen vijf uur?” vroeg hij. “Dat zou een heel langdradige provocatie zijn.”

Volgens von Trier kostten zijn eigenzinnige aanpak hem de Gouden Palm voor Breaking the Waves in 1996, omdat juryvoorzitter Francis Ford Coppola het de “lelijkste film ooit” zou gevonden hebben.

De regisseur beleefde echter zelf geen plezier aan de gruwelijke scènes uit The House That Jack Built. Hij kreeg er angstaanvallen en een alcoholverslaving door en wil zelfs even geen langspeelfilms maar enkel shorts maken.

Bron: IndieWire