Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.09.2021

Krijgen Disney-films binnenkort geen Franse bioscooprelease meer?

door Vertigo

Disney zou aan het overwegen zijn om zijn films geen bioscooprelease meer te geven in Frankrijk, maar ze er rechtstreeks op Disney+ uit te brengen. Dat heeft te maken met onderhandelingen tussen gratis tv-zenders als France 2 en streamingdiensten als Disney+ over de programmatie van Hollywoodtitels.

De zenders eisen een exclusieve window van één maand voor Amerikaanse bioscoopfilms die ze op de kop tikken. Tijdens die periode zouden die titels dan niet te zien mogen zijn op streamingdiensten.

“We mogen ze al pas twee jaar na de bioscooprelease vertonen, nadat ze reeds op betaalzenders en streamingdiensten zijn verschenen, en vragen een kleine window,” zegt Manuel Alduy van de Franse openbare omroep France Télévisions, waartoe France 2 behoort.

Het idee is om Fransen die geen streamingabonnementen hebben ook de kans te geven om Hollywoodfilms te ontdekken. Dat zou niet naar de zin zijn van Disney., dat het voorgestelde window van één maand mogelijk zou omzeilen door zijn films een exclusieve streamingrelease te geven.

Volgens CEO Ardavan Safaee van de Franse bioscoopketen Pathé is dat alarmerend. “Als sommige grote Amerikaanse films geen bioscooprelease meer krijgen, zal iedereen eronder lijden, inclusief de Franse onafhankelijke filmsector,” zegt hij.

Volgens één bron worden er in Frankrijk per jaar 50 miljoen tickets verkocht voor Disney-films. Jocelyn Bouyssy van CGR Cinema, de op Pathé na grootste bioscoopketen van Frankrijk, denkt echter niet dat Disney voor exclusieve streamingreleases zal kiezen.

Bouyssy wijst erop dat Disney films als Black Widow en Jungle Cruise simultane bioscoop- en streamingreleases gaf, maar onlangs van die strategie afstapte voor onder meer Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings en Eternals.

“De studio beseft dat bioscopen een belangrijke bron van inkomsten zijn en heeft gemerkt dat de releasestrategie van onder meer Black Widow hun reputatie en relaties met artiesten als Scarlett Johansson heeft beschadigd,” zegt Bouyssy.

Bron: Variety

Lees meer over: