Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.02.2020

Koen Mortier in zee met Netflix voor docureeks rond WO II

door Vertigo

Regisseur Koen Mortier (Un ange) gaat in zee met Netflix voor Liberation Route, een twaalfdelige documentairereeks over de bevrijding van West-Europa in 1944 tot 1945.

De Engelstalige serie is een coproductie van Czar en Dutch Filmworks, en Netflix hoest veertig procent van het budget op. De streamingdienst werd namelijk onlangs opgelegd om twee procent van zijn inkomsten uit Vlaamse abonnementen te investeren in Vlaamse projecten.

Mortier is momenteel in de weer met de scenario’s en laat zich inspireren door brieven van jongeren uit de Tweede Wereldoorlog die in de reeks door jongeren van nu zullen voorgelezen worden. Verder zal elke aflevering gepresenteerd worden door een andere bekende presentator die via familie een band heeft met WO II.

“Ik wil bewijzen dat de Tweede Wereldoorlog gaat over jongeren van 20 jaar,” zegt Mortier. “In die brieven schrijven ze hun emoties op dat moment neer. Vaak zijn het noodkreten gericht aan hun moeder. Dat is veel directer dan een oud-strijder die jaren later herinneringen ophaalt.”

“Soldaten, verzetstrijders, collaborateurs, burgers, het kan voor mij allemaal,” vervolgt hij. “Vaak werden die jongeren door allerlei ideologieĆ«n naar de oorlog gedreven. Het moet een anti-oorlogspamflet worden dat vooral de mensen centraal stelt. Met de reeks wil ik in de eerste plaats jongeren bereiken tussen de 18 en 30 jaar. Zij weten minder over de oorlog dan mijn generatie.”

Bron: VRT