Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.02.2023

Knor: Stop-motionpret waar Aardman jaloers op zal zijn (recensie)

door Chris Craps

De Nederlands-Belgische productie Knor, gebaseerd op een kinderboek van de bejubelde Nederlandse schrijfster Tosca Menten, is zo’n stop-motionfilm waar Aardman een beetje jaloers naar zal kijken. Niet zozeer vanwege de animatie, maar wel door de leuke, kinderlijke en aanstekelijke humor. De peuter in iedereen wordt aangesproken. Kijkvoer voor de hele familie, met andere woorden.

Heldin van het verhaal is de bijna negenjarige Babs. Wanneer haar Amerikaanse opa in haar leven opduikt, weet ze niet of ze dit moet toejuichen. De man maakt haar echter heel blij met een pracht van een verjaardagscadeau: een biggetje dat ze Knor doopt. Het dier is echter een wildebras die constant scheten laat en zijn gevoeg doet waar het maar kan. Babs neurotische moeder kan dat niet lang aanzien.

Veel heeft Nederlandse cineaste Mascha Halberstadt niet te vertellen – behalve dan misschien dat je schattige beestjes niet moet opeten. De film is echter heerlijk in zijn pretentieloosheid en lichtvoetige ondeugendheid. Ook de creatie van dat kinderlijke zonder een moment infantiel te worden, maakt van Knor een must.

De film is intussen uitgegroeid tot een heuse festivalhit. Door dat succes zou het best kunnen dat Hollywood het werk van Menten zal ontdekken. Halberstadt plant in ieder geval al een nieuw bioscoopavontuur van het schattige varken.

O ja, de kans is groot dat je na het bekijken van Knor nooit nog een hotdog eet.

>>Klap

De Nederlandse cineaste Mascha Halberstadt verfilmde De Wraak van Knor, het kinderboek van Tosca Menten over een meisje dat een biggetje cadeau krijgt, als een vrolijke, kinderlijke en lichtjes ondeugende stopmotionfilm die een beetje doet denken aan de Timmy Time-filmpjes van Aardman.

Regie Mascha Halberstadt
Cast Jan Bijvoet, Maaike Cafmeyer, Titus De Voogdt
Speelduur 1u12
Vanaf 22 februari in de bioscoop

Lees meer over: