Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2016

King of the Belgians uitgenodigd op Internationaal Filmfestival van Busan

door Vertigo

King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth is uitgenodigd voor het Internationaal Filmfestival van Busan (6-15 oktober) in Zuid-Korea. Daarnaast gaat de korte film Gerontophobia, die Boris Sverlow realiseerde met een VAF Wildcard, er in wereldpremière.

King of the Belgians ging afgelopen zaterdag onder ruime belangstelling in wereldpremière binnen de Orizzonti-competitie van het Filmfestival van Venetië. Het toonaangevende Amerikaanse vakblad Variety had het over “een aantrekkelijke mockumentary” en omschreef de film verder als “een heerlijke, verrassende en respectvolle scherts over de absurditeit van (de) monarchie, België en de Balkan”.

Ook de acteerprestaties van hoofdrolspelers Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt en Bruno Georis vielen in de smaak. Zo lauwert Screen International Van den Begin voor de manier waarop hij “de koning een soort eenvoudige en natuurlijke allure geeft en suggereert dat monarchen ook menselijk kunnen zijn als je hen uit hun paleizen haalt”.

King of the Belgians krijgt in Busan zijn Aziatische première , als onderdeel van het World Cinema programma. De film beleeft daarna zijn Belgische première tijdens Film Fest Gent en komt op 30 november uit in de Belgische zalen. De internationale verkoop is handen van Be for Films, dat naar aanleiding van de lovende kritieken in Venetië last minute nog een marktvertoning van de film inlaste op het Internationaal Filmfestival van Toronto dat vandaag van start gaat.

Naast Brosens en Woodworths koninklijke odyssee, is ook de korte film Gerontophobia van Boris Sverlow uitgenodigd voor Busan. De 15 minuten durende film speelt zich af in een utopische maatschappij waar na een mislukt experiment een giftige gaswolk vrijkomt die alles en iedereen op zijn pad veroudert. Een zwangere vrouw zet haar eigen veiligheid en die van de andere geëvacueerden op het spel om haar achtergebleven geliefde te redden.

Marieke Dilles en Maarten Ketels vertolken de hoofdrollen in dit science fiction drama waarvoor Sverlow live action beelden met animatietechnieken combineerde tot een film met een vleugje retro.

Gerontophobia krijgt in Busan zijn wereldpremière binnen de Wide Angle sectie van het festival. De film werd gerealiseerd met de steun van een VAF Wildcard – de jaarlijkse filmprijzen voor jong talent uitgereikt door het Vlaams Audiovisueel Fonds – die Sverlow in 2011 won met zijn afstudeerfilm Shattered Past.

Bron: VAF