Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.07.2024

Kinds of Kindness: Yorgos Lanthimos neemt Poor Things-ster Emma Stone mee naar donkere roots (recensie)

door Chris Craps

De titel van de nieuwe Yorgos Lanthimos was beter Kinds of Unkindness geweest, maar de Griekse cineast gaat uiteraard voor de ironische optie. Het gaat om een zwarte komedie die terugkeert naar de traditie van The Lobster en Dogtooth en ligt dus minder in de lijn van The Favourite en Poor Things. Nieuw is dat het eigenlijk drie kortere films betreft, variërend van 45 minuten tot een uur en dus geen uniform geheel.

In feite gaat Kinds of Kindness over niet geaccepteerd worden én de onmogelijkheid om de liefde van een ander te (her)winnen. Die thema’s vormen enigszins de connecting tissue, samen met het feit dat dezelfde cast in de drie verhalen opduiken.

In het eerste verhaal verliest een werknemer (Jesse Plemons) de appreciatie van zijn baas (Willem Dafoe). In het tweede gelooft een man (Plemons) dat zijn teruggekeerde vrouw (Emma Stone) slechts een kopie is. Ten slotte valt een sektelid (Stone) uit de gratie van haar leider (Dafoe).

De drie verhalen worden gekarakteriseerd door een absurde narratief vol maffe personages die overgaan tot onder meer moord, kannibalisme, amputaties en ander niet zo alledaags gedrag. Dat entertaint wel, maar deze triptiek heeft het nadeel dat het ene verhaal beter is dan de andere twee en dat je je moet inleven in verschillende vertellingen.

>>Klap

Yorgos Lanthimos keert terug naar het absurdistische surrealisme van zijn Griekse periode met drie heel los verbonden verhalen. Mystery Train van Jim Jarmusch, maar dan in Lanthimos-stijl.

Regie Yorgos Lanthimos

Cast Jesse Plemons, Emma Stone, Willem Dafoe

Speelduur 2u45

Vanaf 3 juli in de bioscoop