Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.04.2020

Kevin Smith onthult dat Harvey Weinstein hem nog Clerks-royalties moet

door Vertigo

In de documentaire Clerk wordt de carrière van Clerks-regisseur Kevin Smith uit de doeken gedaan. Onder meer zijn langdurige samenwerking met Harvey Weinstein komt erin aan bod.

Smith verkocht Clerks voor 227.000 dollar aan Weinsteins toenmalige productiehuis Miramax en zou een deel van de winst krijgen. Hoewel de film 3,2 miljoen dollar opbracht in de VS, moest Smith zeven jaar wachten op zijn geld.

“Ik heb nog steeds niet alles gekregen,” zegt hij. “Zeven jaar lang zei Miramax dat de film nog geen winst had gemaakt. Ik vroeg me af hoe dat mogelijk was.”

In 1994 werd Clerks geselecteerd voor de Semaine de la Critique in Cannes, waar hij de Mercedes-Benz Award in de wacht sleepte. Smith werd overgevlogen op kosten van het festival en zegt dat Miramax niets hoefde te betalen.

Het productiehuis was echter ook aanwezig in Cannes met Fresh, Picture Bride en Quentin Tarantino’s Pulp Fiction, die dat jaar de Gouden Palm won.

“Miramax voorzag een jacht, waar alle sterren rondhingen,” zegt Smith. “We hebben er Quentins overwinning gevierd, maar dat jacht was niet voor ons.”

“Alles dat Miramax uitgaf in Cannes werd echter na afloop van het festival verdeeld onder de vier films,” vervolgt hij. “Clerks moest evenveel betalen als Pulp Fiction.”

Smith weigerde Miramax te dagvaarden voor de onkosten omdat hij het naar eigen zeggen ‘vies’ vond om zakenpartners te vervolgen. Pas toen hetzelfde gebeurde met Clerks 2 en The Weinstein Company deed hij het toch.

“Als ik een betere zakenman was geweest, had ik waarschijnlijk meer geld kunnen krijgen voor Clerks,” zegt hij. “Ik dacht echter dat Miramax nu eenmaal zo te werk ging.”

“Ik ben blijven samenwerken met Weinstein, omdat ik voor elke film op voorhand en rijkelijk verloond werd. Zo kreeg ik voor Zack and Miri Make a Porno vijf tot zes miljoen dollar. Dat is belachelijk.”

“Ik vroeg nooit naar royalties en misschien bleef The Weinstein Company daarom met mij in zee gaan,” vervolgt hij. “Mijn films maakten geen winst aan de box-office, maar waren hits in de huiskamer.”

Clerk zou oorspronkelijk in première gaan tijdens het nu afgelaste South by Southwest-festival. “Het Harvey-gedeelte was het laatste dat eraan werd toegevoegd,” zegt Smith. “Toen het er nog niet inzat, voelde het aan alsof er iets ontbrak.”

Bron: IndieWire, EW