Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.08.2020

Juryvoorzitter Cate Blanchett en Venetië-directeur openhartig over diversiteit

door Vertigo

Het filmfestival van Venetië schrijft dit jaar geschiedenis omdat voor het eerst bijna de helft van de films in competitie gemaakt werden door vrouwelijke regisseurs, acht van de achttien om precies te zijn.

“Het is aan ons als filmsector om oude en luie gewoontes, zoals het negeren van diverse en interessante artiesten, achter ons te laten in deze nieuwe wereld,” zegt juryvoorzitter Cate Blanchett.

“Het publiek wil gewoon films zien die hen inspireren en opwinden en waarin ze hun leven op een verhelderende manier weerspiegeld zien,” vervolgt ze.

Volgens artistiek directeur Alberto Barbera is de grotere aanwezigheid van vrouwelijke regisseurs een teken dat het filmfestival van Venetië nooit bevooroordeeld was. “Het hangt gewoon af van de kwaliteit van de films zelf,” zegt hij.

“Dit jaar waren we onder de indruk en was het een genoegen om zoveel films van vrouwelijke regisseurs uit te nodigen,” vervolgt hij en voegt eraan toe dat er nog meer in aanmerking kwamen, maar dat ze nog niet klaar waren door de coronacrisis.

“Ik hoop dat het een positief teken is voor de toekomst van cinema en de filmsector die altijd al een beetje gedomineerd is door mannen en bevoorboordeeld tegenover vrouwen. Ik hoop dat daar verandering in komt.”

Barbera weet echter niet wat de toekomst brengt. “Er is zoveel veranderd en het is heel moeilijk om te raden wat er de komende twee tot drie jaar gaat gebeuren,” zegt hij. “Het filmfestival van Venetië zal sowieso een steeds belangrijkere rol spelen in de vereniging van de filmsector.”

Bron: Deadline