Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.06.2022

Jurassic World: Dominion: Bond-ingrediënten kunnen sleet op dinofranchise niet verbergen (recensie)

door Chris Craps

De zesde Jurassic-film belooft toch eventjes de laatste te zijn en dat mag ook wel. Fans zullen zich misschien niet vervelen, maar dit is een aflevering die kraakt onder het aantal personages, de bizarre wendingen en een haastig afgehandeld slot.

Je ontsnapt niet aan de indruk dat producent Steven Spielberg en regisseur Colin Trevorrow uitgekeken zijn op hun dino’s. De beesten mogen ondertussen dan wel verspreid zijn over de hele wereld, echt cruciaal lijkt dat niet in het verhaal. Dat spitst zich toe op de kidnapping van een personage dat opdook in voorganger Jurassic World: Fallen Kingdom. Haar ‘ouders’ Owen en Claire – intussen een liefdevol koppel dat vreemd genoeg nooit meer bekvecht – gaan uiteraard naar haar op zoek. Een en ander heeft te maken met Biosyn, het technologiebedrijf van een Elon Musk-achtige figuur.

Qua structuur heeft deze sixquel meer weg van een Bondfilm dan van een Jurassic-aflevering: een paar spectaculaire achtervolgingen, exotische locaties, een Blofeld-achtige slechterik en een finale op het superbeveiligde domein van die snoodaard. Om de film toch nog enigszins een Jurassic-feel te geven werd de cast van de allereerste film, Laura Dern, Sam Neill en Jeff Goldblum, opgetrommeld voor een reünie. Nadeel is dat ook die personages allemaal een verhaallijn moesten krijgen, wat ervoor zorgt dat je dichtbij een overdosis plot terechtkomt en wat de speelduur van 146 minuten verklaart.

Jurassic World: Dominion bewijst dat er flink sleet zit op de dinoformule. De voorgenoemde Bond-ingrediënten zijn niet voldoende om er iets fris van te maken. Misschien moet deel zeven – hopelijk geen dino’s op de maan – pas over tien jaar gemaakt worden en terugkeren naar een eenvoudig en origineel verhaaltje à la 10 Cloverfield Lane – maar met de visueel innoverende aanpak van de eerste Jurassic Park.

>>Klap

Deze threequel – waarin een Elon Musk-achtige slechterik een genetisch gemanipuleerde figuur kidnapt –  is zowel een reüniefilm die de twee Jurassic-trilogieën verzoent als een James Bond-achtig avontuur, maar dan met dino’s.

Regie Colin Trevorrow
Cast Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill
Speelduur 2u26
Vanaf 8 juni in de bioscoop