Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.09.2020

Judd Apatow uit kritiek op zelfcensuur van Hollywood tegenover China

door Vertigo

Judd Apatow vind het onaanvaardbaar dat er in Hollywoodfilms en -series uit winstbejag geen kritiek wordt gegeven op belangrijke afzetmarkten zoals China.

“Veel grote bedrijven doen zaken met landen van overal ter wereld, waaronder Saoedi-ArabiĆ« en China, en daarom uiten ze er geen kritiek op,” zegt hij.

“Terwijl wij ons afvragen over welke onderwerpen we grappen mogen maken, worden films en series gecensureerd waarin kritiek wordt gegeven op overtredingen van de mensenrechten in China,” vervolgt hij. “Dat is veel enger.”

Apatow zegt dat studio’s hem zouden afwijzen als hij een film zou willen maken over een man die uit een Chinees concentratiekamp ontsnapt. Daarmee verwijst hij naar de massale opsluiting van de moslimbevolking in de Chinese provincie Xinjiang.

“De bedoeling was dat wij zaken zouden doen met China en China vrijer zou worden,” voegt Apatow eraan toe. “In de plaats heeft China ons stilzwijgen gekocht.”

“Er is nood aan een film over de manier waarop mensen worden mishandeld in Noord-Korea, maar niemand zou die tegenwoordig durven maken,” vervolgt hij.

“Zo kunnen we het publiek er echter niet met kunst of satire op attent maken dat er mensen in ons land en andere landen worden mishandeld. Dat is heel gevaarlijk.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: