Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.01.2019

Jordan Peele openhartig over zijn tweede film Us

door Vertigo

In tegenstelling tot Jordan Peeles regiedebuut Get Out is zijn opvolger Us een onversneden horrorfilm geworden. “Ik ben een enorme horrorfan,” zei Peele, “en wilde met Get Out mijn bijdrage leveren aan het genre. Het werd jammer genoeg geen pure horrorprent.”

Us gaat over een zwart gezin dat oog in oog komt te staan met hun dubbelgangers. Peele liet zich inspireren door een aflevering van de tv-reeks The Twilight Zone waarin een vrouw haar dubbelganger tegen het lijf loopt en begint te vrezen dat ze haar zal vervangen. “Het is een angstaanjagend, mooi en elegant verhaal,” zei Peele, “en spreekt tot de verbeelding.”

Black Panther-sterren Lupita Nyong’o en Winston Duke spelen de hoofdrollen in Us en Peele vergeleek Nyong’o’s acteerprestatie met Anthony Hopkins’ vertolking van Hannibal Lecter. “Ze straat dezelfde gravitas uit,” zei Peele.”

Verder wilde hij origineel uit de hoek komen. “Verhalen over zwarte mensen hoeven niet altijd over rassenproblemen te gaan,” zei hij. “Ik heb nog nooit een horrrorfilm rond een zwart gezin gezien zonder dat daar de aandacht op werd gevestigd.”

Peele stond ook in voor het scenario en zei dat het schrijven vlotter gaat sinds Get Out. “Ik wacht tot ik mij de film voor de geest kan halen voor ik aan het script begin,” voegde hij eraan toe. “Voor mijn tweede film stelde ik mij tevens de vraag welke zaken deel zouden uitmaken van mijn typische stijl en wat ik anders zou doen.”

Bron: IndieWire, The Playlist