Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.03.2019

Jordan Peele onthult inspiratiebronnen en prijskaartje Us

door Vertigo

Jordan Peeles eerste langspeler Get Out had een bescheiden prijskaartje van 5 miljoen dollar, maar voor zijn opvolger Us had hij grotere ambities.

“Ik wou een versnelling hoger schakelen, dus had ik een groter budget nodig,” zei hij. “Daarentegen wou ik niet dat het een riskante investering werd en de studio zich zou bemoeien.”

Uiteindelijk werd Us voor 20 miljoen dollar gemaakt. “Hoewel hij meer kostte dan Get Out, is het nog steeds geen dure film,” zei Peele. “Dat vond ik heel belangrijk. Ik wou mijn vrijheid als filmmaker bewaren en tegelijkertijd werk ik beter als er bepaalde restricties zijn.”

Peele voegde eraan toe dat hij zich voor Us liet inspireren door Alfred Hitchcocks The Birds en Vertigo, Michael Haneke’s Funny Games en Poltergeist.

Naast regisseur is Peele ook producent en hij was één van de drijvende krachten achter Spike Lee’s BlacKkKlansman, winnaar van de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario. In tegenstelling tot Lee is Peele echter niet boos dat Green Book met de Academy Award voor Beste Film ging lopen.

“Spike reageerde heel hevig, maar hij doet vaak alsof hij kwaad is,” zei Peele. “Hij is altijd eerlijk en entertainend. Uiteindelijk heeft hij een geweldige avond beleefd en bevestiging gekregen dat hij een nalatenschap heeft.”

Bron: IndieWire