Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.10.2017

Johan Leysen krijgt Joseph Plateau Honorary Award op Film Fest Gent

door Vertigo

‘Resurrection’, het speelfilmdebuut van Kristof Hoornaert, is vanavond in wereldpremière gegaan tijdens Film Fest Gent. Acteur Johan Leysen, die daarin de hoofdrol speelt, kreeg voor aanvang van de voorstelling de Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt. De jaarlijkse prijzen bekronen gasten die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken.

Johan Leysen speelt in ‘Resurrection’ een oude kluizenaar die afgezonderd leeft en een jongeman in huis neemt die een moordenaar blijkt te zijn. Daarnaast is de Vlaamse acteur tijdens Film Fest Gent nog te zien in twee andere films ook: ‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns en ‘Tueurs’ van François Troukens en Jean-François Hensgens.

“Johan Leysen is al decennialang een vaste waarde in de Vlaamse film en werkte met de grootste talenten van de Belgische cinema, van André Delvaux tot Joachim Lafosse”, aldus Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent. “Ook heeft geen enkele Vlaamse acteur zo’n avontuurlijk internationaal parcours afgelegd, met films van Jean-Luc Godard, François Ozon, Patrice Chéreau, Anton Corbijn, Raoul Ruiz en Philippe Grandrieux.”

Dat Leysen een breed spectrum aan rollen aankan, bewijst het uitgebreide palmares van de in Hasselt geboren acteur. Hij studeerde begin de jaren zeventig af aan Studio Herman Teirlinck en zette sindsdien meer dan 150 rollen, zowel in binnen- als buitenland, achter zijn naam. Zo speelde Leysen, die ook actief is in het theater, onder meer in ‘De grens’ (1984) van Leon De Winter en ‘L’oeuvre au noir’ (1998) van André Delvaux, beiden geselecteerd voor Cannes.

Zijn eerste grote Franstalige rol was in ‘Trahir’ (1993) van Radu Mihaileanu, waarvoor Leysen op het Wereldfilmfestival van Montréal bekroond werd als Beste Acteur. In 1998 won hij ook een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival met ‘Felice…Felice…’. In eigen land was hij te zien in onder meer Fien Trochs ‘Een ander zijn geluk’, de televisiereeks ‘De smaak van De Keyser’, Stijn Coninx’ ‘Soeur Sourire’ en ‘Het vonnis’ van Jan Verheyen.

Daarnaast kreeg Leysen ook een belangrijke bijrol naast George Clooney in Anton Corbijns ‘The American’ uit 2010 en speelde hij in François Ozons ‘Jeune et jolie’ (2013) en de internationale dramareeks ‘The Missing’ (2014). Leysen was ook te zien in ‘Souvenir’, vorig jaar nog de slotfilm van Film Fest Gent.

De Joseph Plateauprijs is een replica van de fenakistiscoop die de Belgische natuurkundige Joseph Plateau rond 1831 uitvond, een toestel dat aan de basis lag voor het idee van bewegende beelden en daarmee ook de filmkunst. De Joseph Plateau Award ging tijdens eerdere edities al naar verschillende vooraanstaande filmgasten waaronder Lord Richard Attenborough, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Catherine Deneuve, Paul Greengrass, Isabelle Huppert, Mike Leigh en Christopher Plummer.