Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2021

Jeroen Percevals drugsdrama Dealer geselecteerd voor Fantastic Fest en Film Fest Gent

door Vertigo

Dealer, het regiedebuut van acteur Jeroen Perceval, is geselecteerd voor het prestigieuze Amerikaanse Fantastic Fest in Austin (23 tot en met 30 september 2021) dat meteen ook het grootste genrefestival van Noord-Amerika is. Perceval zal deze wereldpremière bijwonen.

Naast Fantastic Fest kondigt ook Film Fest Gent aan dat Dealer zijn Europese première kent op zondag 17 oktober in Gent. Dealer komt uit in de Belgische bioscoop op 10 november en wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment.

Nadat hij het scenario schreef voor Robin Pronts D’Ardennen, twee hiphopplaten maakte en internationaal veel lof oogstte met de korte coming-of-age-film August nam Perceval (bekend van memorabele rollen in onder meer Rundskop, De dag, Borgman en Tabula rasa) opnieuw plaats achter de camera.

Dealer draait rond de veertienjarige drugsrunner Johnny (Sverre Rous), die in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie verblijft.

Wanneer hij de internationaal succesvolle acteur Antony (Ben Segers) als vaste klant over de vloer krijgt, ontstaat er een hechte band tussen de twee. Ze besluiten om hun leven een andere wending te geven.

Naast tal van nieuwe gezichten, een vervaarlijk ogende Segers en Veerle Baetens als Johnny’s moeder, maakt ook Bart Hollanders indruk. De teddybeer uit Callboys mat zich een kort kapsel, tatoeages en een gangsteroutfit aan. DoP David Williamson verzorgde het beeld, Stijn Cole/Earbug staat in voor de muziek.

Rous zet als 16-jarige nieuwkomer een markante prestatie neer, terwijl Segers na herkenbare rollen in Safety First, Wat als? en Auch! een heel andere kant van zijn kunnen laat zien.

De rol van Johnny’s moeder neemt Baetens voor haar rekening. Hollanders is nagenoeg onherkenbaar in de rol van dealer Luca. Jong talent als Hannah Macpherson, Abigail Abraham, Ayman Sitiane, Muzafer Ipekci en Ilias Yaghmouri vullen de cast verder aan.

De productie wordt verzorgd door Bart Van Langendonck en Sarah Marks voor Savage Film (Rundskop, De Patrick, Le fidèle, D’Ardennen,…). Dealer is een productie van Savage Film in coproductie met Eyeworks Film & TV Drama, The Film Kitchen, Tarantula en DPG Media en in samenwerking met Telenet, Paradiso Filmed Entertainment met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Nederlands Filmfonds, Le Centre du Cinema et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB) en de Belgische Tax Shelt voor Filmfinanciering.