Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.10.2023

Jeanne Dielman-muurschildering en Chantal Akermandreef ingehuldigd in Brussel

door Vertigo

Onlangs werden in Brussel een muurschildering en de nieuwe Chantal Akermandreef ingehuldigd als eerbetoon aan de beroemde Brusselse cineaste.

Dit event ging door op de hoek van de Schuitenkaai en de Sint-Andriesstraat, op een steenworp afstand van de Handelskaai, die zijn naam gaf aan het meesterwerk Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, in 2022 uitgeroepen tot beste film aller tijden door het British Film Institute magazine.

Alba Fabre Sacristán, een Spaanse kunstenaar , heeft een realistische muurschildering gemaakt op basis van een scène uit het legendarische Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

Het initiatief om de centrale berm van de Handelskaai om te dopen tot de Chantal Akermanlaan kadert in de wens van de Stad Brussel om meer vrouwennamen op te nemen in de openbare ruimte. Sinds het begin van deze legislatuur werden al elf straten en bruggen vernoemd als eerbetoon aan markante vrouwen of LGBTQIA+-personen.

Dit eerbetoon sluit ook aan bij de diverse projecten van de Chantal Akerman Foundation om haar werk te promoten. Deze inhuldiging markeert het begin van een jaar gewijd aan de filmmaakster en kunstenares, met onder andere een grote tentoonstelling in Bozar en een volledige overzichtstentoonstelling in CINEMATEK in de lente van 2024. Het Antwerpse FOMU organiseert binnenkort ook overzichtstentoonstelling van kunstenaars geïnspireerd door Akerman.