Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.10.2020

Jean-Pierre en Luc Dardenne openhartig over hun sociaal bewogen cinema

door Vertigo

Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben een masterclass gegeven op het Lumière Festival, waar ze de prestigieuze Lumière Award in ontvangst zullen nemen.

De masterclass werd voorafgegaan door een toespraak van een organisatie die zich inzet voor mensen die door de coronacrisis in armoede leven.

“In de twintig jaar sinds we Rosetta hebben gemaakt, is er weinig veranderd,” zegt Luc. “Het coronavirus is niet verantwoordelijk voor alles en er is nog steeds heel veel ongelijkheid in de wereld.”

“Uitgesloten worden, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, creëert een gevoel van vernedering en waardeloosheid, alsof je niet bestaat,” vervolgt hij. “Daar ging Rosetta over en dat is nog steeds zo vandaag.”

Volgens de Dardennes is het hun verantwoordelijkheid als filmmakers om mensen te tonen dat ze iemand anders kunnen worden en daarom focussen ze zich op personages die het gevoel hebben dat ze nergens thuishoren.

“Veel van onze films gaan over het idee van ergens thuis te horen,” zegt Luc. “Rosetta heeft geen plaats in de maatschappij en dus proberen we er één voor haar te vinden.”

“We filmen haar vanuit het zogezegd verkeerde standpunt zodat het publiek niet onmiddellijk weet wie ze is,” vervolgt hij. “Als je voelt dat je geen vat hebt op een personage, ben je geïnteresseerder.”

Bron: Variety