Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.12.2021

Javier Bardem bijt van zich af na kritiek op casting in nieuwe Aaron Sorkin

door Vertigo

Nicole Kidman zei onlangs dat ze zich wilde terugtrekken uit Aaron Sorkins Being the Ricardos, waarin ze I Love Lucy-actrice Lucille Ball speelt, omdat ze volgens sommigen niet genoeg op haar leek. Nu heeft Javier Bardem, die Balls man en tegenspeler Desi Arnaz vertolkt, onthuld dat ook hij wilde opstappen.

“Ik was me er niet van bewust hoe populair I Love Lucy was,” zegt Bardem. “Hoe meer ik tijdens mijn research over Desi Arnaz te weten kwam, hoe meer ik besefte dat het een iconische sitcom is. Toen dacht ik: shit.”

Sorkin en producent Todd Black slaagden er uiteindelijk in om Kidman en Bardem om te praten. De regisseur verdedigde Kidmans casting en ook die van Bardem. Hij lag onder vuur omdat hij in tegenstelling tot Arnaz niet van Cubaanse maar van Spaanse afkomst is.

“Ik ben een acteur en mijn beroep is proberen om iemand te zijn die ik niet ben,” zegt Bardem en noemt een aantal voorbeelden van acteurs die personages met andere nationaliteiten speelden: Marlon Brando (Amerikaans) als Vito Corleone (Italiaans) in The Godfather, Meryl Streep (Amerikaans) als Margaret Thatcher (Brits) in The Iron Lady en Daniel Day-Lewis (Brits-Iers) als Abraham Lincoln (Amerikaans) in Lincoln.

Bardem vindt het oneerlijk dat acteurs enkel personages zouden mogen vertolken met hetzelfde accent als henzelf: “Waarom wordt daar niet over gesproken wanneer Engelstalige acteurs Franse mensen uit de middeleeuwen spelen, zoals in The Last Duel? Dat is oké, maar ik mag met mijn Spaans accent geen Cubaan spelen.”

“Als we die moeilijke discussie willen aangaan, moeten we iedereen gelijkstellen,” vervolgt hij. “De rol van Desi Arnaz kwam bij me terecht en ik kan je garanderen dat ik het beste van mezelf heb gegeven.”

Bron: IndieWire