Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.06.2021

Jan Verheyen draait tienerfilm met vrouw Lien Willaert & dochter Anna Verheyen

door Vertigo

Dat ze in de familie Verheyen-Willaert verzot zijn op film, was al langer geen geheim meer. Nu heeft dochter Anna (bijna 16) de smaak ook volledig te pakken. Ze schreef tijdens de eerste semi-lockdown het gedeeltelijk autobiografische Bittersweet Sixteen, een film voor en over – en dus ook deels van – tieners en hoe te overleven in de jungle van de middelbare school. Ouders Jan Verheyen en Lien Willaert gingen daarna met het scenario aan de slag, maar altijd met kritische input van Anna (“Nee, papa, dat gaan we niét doen. Dat is oude mensen-humor”), dit om de authenticiteit te bewaren.

Synopsis: Lotte is een tiener van 15 en kijkt uit naar haar 16de verjaardag, haar ‘sweet sixteen’. Ze heeft een moeilijk jaar achter de rug: een toxische relatie met Astrid, het mooiste meisje van de klas, beschadigde haar zelfbeeld. Op het thuisfront is er ook een verrassende wending: haar ouders gaan uit elkaar. Ondertussen razen hormonen door puberlichamen, worden de dagen gekleurd door ontluikende liefdes, de lastige maar mooie zoektocht naar seksuele identiteit, het ontwijken van de valkuilen van de middelbare school, en existentiële twijfels en vragen als daar zijn: waarom moeten we weten uit welke grondlagen de Kempische bodem bestaat, en waarom moest Glenn in godsnaam sterven in ‘The Walking Dead’? Alle grote en kleine verhaallijnen zullen zich kruisen en komen tot een climax op het feest voor Lotte’s 16de verjaardag.

De film kan rekenen op een uitgebreide cast van opkomend fris, jong talent  waaronder Yana Steenhout (Lotte), Ninalotte Roose (Astrid), Eveline Viera Valdés (Kat), Aaron Blommaert (David), Nidal van Rijn (Max), Zion Luts (Tymen), Steffie Mercie (Angel), Stien Edlund (Stefanie), Ayco Weets (Fleur), Maxine Janssens (Eva), Imea Denooze (Alexa), Emma Van Raemdonck (Amber) en Héritier Tipo (Juma). Als ouders herkennen we ervaringsdeskundigen Tine Embrechts (Samantha, mama van Lotte), Joke Devynck (Jo, mama van Astrid) en Leen Dendievel (Veronique, mama van Kat). Het onderwijzend personeel bestaat uit Sven De Ridder (‘De reus’), Isabelle Van Hecke (mw. Troch), en Kürt Rogiers als de schooldirecteur.

De opnames van Bittersweet Sixteen starten in de tweede week van juli in de KDG Hogeschool en op andere locaties in Antwerpen en omgeving.

Bittersweet Sixteen zal verdeeld worden door Kinepolis Film Distribution (KFD) en wordt op 22 december 2021 in de bioscopen verwacht.