Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.07.2016

James Cameron over Aliens, Avatar en The Abyss

door Matti Meurisse

Op San Diego Comic-Con promootte filmmaker James Cameron de nieuwste Blu-ray en dvd van Aliens, die dit jaar zijn 30e verjaardag viert. Hij legde ook uit waarom Avatar drie vervolgen nodig heeft en verklapte enkele details van de toekomstige Blu-ray-release van The Abyss uit 1989.

Op de presentatie werd Cameron vergezeld door de cast van Aliens: “Het feit dat iedereen hier is opgedaagd, toont hoeveel de film betekent voor ons.” Sigourney Weaver, Bill Paxton, Michael Biehn en de rest waren allemaal van de partij.

Cameron onthulde ook dat hij geen fan is van Alien 3. “Ik vind het dom dat Hicks en Newt afgemaakt werden, dat was een slag in het gezicht van de fans”, aldus de regisseur. Maar hij kijkt wel uit naar Alien 5 van Neill Blomkamp, die plaatsvindt in een alternatieve tijdlijn waarin de personages overleefden: “Ik heb het scenario gelezen en het is heel sterk.”

avatar

Daarna had Cameron het over Avatar en diens drie aangekondigde vervolgen. Die sequels acht hij nodig om het omvangrijke verhaal te vertellen: “Normaal gingen we voor een trilogie, maar we bleven maar schrijven. Dus nu worden het vier films in totaal. De studio is er in ieder geval blij mee, want zo kunnen ze nog meer geld verdienen.”

Cameron hoopt dat de films om het jaar uitgebracht worden, maar dat is nog geen zekerheid. Een televisie-spin-off ziet de cineast niet onmiddellijk zitten, maar hij zegt geen resolute neen: “Een geanimeerde reeks zou nog kunnen, zoals George Lucas met Clone Wars  een geslaagde Star Wars-spin-off maakte. Een live-action-aanpak zou veel te duur worden.”

abyss

Tot slot ging de filmmaker dieper in op The Abyss, de sciencefictionklassieker die nog steeds niet uitgebracht werd in goeie kwaliteit op dvd en Blu-ray. Cameron had goed nieuws voor de fans: de nieuwe uitgave komt er volgend jaar aan. “Deze zal er uitzonderlijk goed uitzien want we maken er een 4K en HDR-uitgave van”, aldus Cameron.

Bronnen: Los Angeles Times, Hitflix en Dark Horizons

@MattiMeurisse