Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2015

IN DE KIJKER: Cinema Bioscoop Festival

door Jimmy Van der Velde

De stichting Cinema Bioscoop, die zich inzet voor de promotie van Nederlandstalige film in Europa, organiseert van 8 tot en met 11 oktober een alternatief filmfestival in Cinema Galeries te Brussel.  Het is voor het eerst dat dit plaatsvindt in onze hoofdstad.

Door in te zetten op origineel werk van de minder bekende filmmaker, will de organisatie het publiek versteld doen staan van iets wat nieuw is, en hen doet nadenken. Het overkoepelende thema is, zoals bij de andere festivals van de stichting in Londen en Portugal, de Nederlandse taal. Om die reden draaien ze ook werk uit Zuid-Afrika en Suriname.

Doorlopend in de exporuimte van Galeries vertonen ze recente projecten van Ilke De Vries (Be), Yuri Legiest (Be) en Ennya Larmit (Nl). Opvallend bij deze drie artiesten is de verteerbare manier waarop ze een somber aspect van de realiteit belichten, waardoor de kijker ongetwijfeld verrast zal zijn. Als tegengewicht wordt er een licht visueel experiment van Thalia de Jong & Julia Veldman C (Nl) vertoond, met beelden die je niet meteen doen nadenken, maar eerder doen wegdromen.

Meer info over de films en de expo’s vind je hier!