Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2015

Chantal Akerman overleden

door Jimmy Van der Velde

De invloedrijke Belgische cineaste Chantal Akerman is overleden op 65-jarige leeftijd. Ze is vooral bekend als de regisseuse van Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975). waarna ze uitgroeide tot tot een monument van de avant-garde- en feministische cinema.

Ze werd geboren op 6 juni 1950 te Brussel. Haar filmliefde werd aangewakkerd toen ze als vijftienjarig meisje Pierrot le fou van Jean-Luc Godard bekeek. Na een korte periode op de filmshcool maakte ze in de jaren zestig en begin jaren zeventig drie kortfilms. Daaruit bleek al snel haar liefde voor lang aangehouden shots en scènes die tergend traag verlopen.

In 1972 was het tijd voor de eerste langspeler. In Hôtel Monterey richtte ze haar camera op de excentrieke gasten van een goedkoop New Yorks hotel. In 1975 draaide ze Jeanne Dielman, een meer dan drie uur durende film die het verhaal vertelt van een Brusselse huisvrouw die lijdt onder de alledaagse routine en zich aan prostitutie waagt. De arthouseprent wordt vandaag beschouwd als een absoluut meesterwerk.

Andere noemenswaardige films van de filmmaakster: Je, tu, il, elle, News From Home, Toute une nuit, Golden Eighties en La captive.

Haar laatste film, de documentaire No Home Movie, werd recent voorgesteld op verschillende internationale filmfestivals.

 

Bron: Libération

@TheJimeister